Főkapitány: A rendőr nem diszkriminál

2014.07.14. 14:05

"Meggyőződésem szerint ez nem gyakorlat" - válaszolta hétfői sajtótájékoztatóján Pintér Sándor belügyminiszter annak a klubrádiós újságírónak, aki a rendőrök cigányokat érintő bírságolási gyakorlatáról kérdezte, többek között ennek a videónak a tartalmával szembesítette. A Roma Sajtóközpont hónapok óta dokumentálja azokat az eseteket, amik azt mutatják, hogy a célzott bírságolás az elmúlt időszakban új dimenziót öltött, csip-csup szabálysértésekért is rendszeresek a több tízezer forintos bírságok, ha romákról van szó.

A téma a sajtótájékoztató végén került elő, ezért Pintér már távozóban mindössze néhány mondatot szánt rá. Ezekben lényegében azt jelentette ki, hogy a rendőrök a szabálysértési törvénynek megfelelően intézkednek.

Papp Károly országos rendőrkapitány is reagált, azt mondta: "minden egyes rendőri intézkedést egyedileg kell megvizsgálni", és az újságíró által említett ügyekben a másik felet is meg kellene hallgatni. Papp megjegyezte azt is, hogy jogorvoslati lehetőségek rendelkezésre állnak. A főkapitány ugyanakkor kijelentette, hogy nincs diszkrimináció,

a rendőr nem diszkriminálhat, és nem is diszkriminál

Papp azzal fejezte be a témát, hogy ő a rendőri vezetőknek is azt mondta kulcsszóként: emberségesen.

 A sajtótájékoztatót egyébként azért hívták össze, hogy bejelentsék: az egész országra kiterjesztik a tavaly kísérletképp öt északkeleti megyében elkezdett közbiztonsági programot. Pintér elmondta, hogy a kormány a múlt heti ülésén megszavazta az ehhez kellő 2 milliárd 287 millió forint többletet. Ezt a pénzt december 31-ig meg is kapja a rendőrség.

A belügyminiszter és a főkapitány szerint a program nagyon sikeres volt, az öt megyében javultak a bűnözési statisztikák, és a visszajelzések alapján az önkormányzatok és az itt élő emberek is elégedettek. A program lényege az intenzívebb közterületi rendőri jelenlét, Pintér így foglalta össze: "több rendőr, több pénz".