Heisler: Schwezoff Dávid távozzon!

2014.07.14. 18:05

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Nol.hu-nak adott interjújában azt mondja, pletykákból tudott csak arról, hogy Schwezoff Dávid, a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója korábban melegbárokban lépett fel,

de erről semmiféle bizonyítékot nem láttam. Se fényképet, se mást. Éppen ezért nem is foglalkoztam vele.

A Mazsihisz elnöke szerint amikor kiderült, hogy Schwezoff katolikus kántor volt és evangélikus lelkészképzőre is járt, az még támogatóit is meglepte. Ugyanakkor szerinte nem Schwezoff személye kapott 40 támogató szavazatot a Mazsihisz ügyvezető igazgatói posztjára,

hanem a szervezetünkben megindult változások kaptak 40 ellenszavazatot. Ennyien vannak a küldöttek között, akiket vagy félrevezettek, vagy félnek a szervezet modernizációjától, vagy elutasítják a hitközség átlátható működését... Azért szavaztak Schwezoff Dávidra, mert tőle várják az előző nomenklatúra fenntartását.

Mint mondja, a Schwezoff Dávidra leadott szavazatoknak semmi közük a zsidósághoz és a zsidó értékrendhez, egyszerűen csak hatalmi harc folyik. Schwezoff ugyanis ugyanazt a stílust képviseli, mint elődje, Zoltai Gusztáv,

ígérgetésekkel, emberek megvásárlásával próbálja tovább építeni a hűbéresi rendszert.

Heisler tudomása szerint az ügyvezető igazgató rokonságában se anyai, se apai ágon nincsenek zsidók, ami természetesen nem akadálya annak, hogy a zsidó közösséghez tartozzon. Ugyanakkor nem adekvát az, amit Oberlander Báruch ortodox rabbi mondott Schwezoffról, miszerint a zsidóság egyik legfontosabb fogalma a tsuvá (megtérés), és ha valaki azt állítja, hogy felhagyott korábbi vétkes tetteivel, akkor el kell hinni neki azt, egészen addig, amíg az ellenkezője nem igazolódik. Heisler szerint ugyanis a tsuvá fogalmát sem a közélet, sem a politika nem ismeri, Schwezoff pedig nem vallási tisztséget kapott.

Schwezoff Dávid nyugodtan maradhat a zsidó közösség tagja: járjon zsinagógába, imádkozzon, vegyen részt az összejöveteleken, érezze jól magát. Csak ne akarjon közéleti tisztséget vállalni! Egy olyan ember, aki eltitkolta zavaros múltját, egész egyszerűen erkölcsileg alkalmatlan az ügyvezetői pozíció betöltésére. Ma már látjuk, milyen súlyos károkat okoz személye a közösségünknek, a teljes magyarországi zsidóságnak. Vállalhatatlan!

Arra a megjegyzésre, hogy vele ellentétben, a Budapesti Zsidó Hitközség vezetője, Tordai Péter bizalmat szavazott Schwezoffnak, Heisler úgy felelt, hogy kétségtelen, hogy ebben az ügyben nincsenek szinkronban, de egyébként harmonikusan dolgoznak együtt, úgyhogy nem várható, hogy a hitközségben újabb front nyílik közte és Tordai között.

Remélem, hogy erre a problémára is megoldást fogunk találni. Tordai Péter időközben bekérte az ügyvezető diplomáit. Komolyan veszi jelzéseimet. Schwezoff Dávidnak távoznia kell a BZSH ügyvezető igazgatói székéből.

Heisler ugyanakkor nem mond le akkor sem, ha Schwezoff a helyén marad, mivel úgy véli, hogy az megfutamodás lenne.