Szikrázott és füstölt a metró a Nyugatinál

2014.07.15. 17:10 Módosítva: 2014.07.15. 17:10

Kiürítették kedd délután a 3-as metró Nyugati téri megállóját, mert az alagútban haladó szerelvény előbb szikrázott, majd füstölt.

Kollégánk az Árpád híd felől utazott a Nyugati felé. Ezt mondta: 

Olyan volt, mintha nekimentünk volna valaminek, vagy a metró oldalát megkarcolta volna valami. Mindenhol szikrák repkedtek. Ahogy a Nyugati téri megállóban kiszálltunk, jött utánunk a füst az alagútból. Mindenkit kitereltek, lemenni már nem lehet. Szirénázva jönnek a tűzoltók. 

metro
Fotó: Olvasói fotó

A lánglovagok.hu is azt írta, hogy tűz ütött ki a 3-as metró alagútjában a Nyugati tér és a Lehel tér megálló között. A cikk szerint a Nyugati téri megállóban várakozók egy nagy durranásra lettek figyelmesek, majd megérkezett a Lehel tér felől egy szerelvény, de már dőlt a füst.

A BKK a Facebook-oldalán az esetről öt óra után néhány perccel először csak annyit közölt, hogy az M3-as metró helyett a Deák Ferenc tér és az Árpád híd között pótlóbuszok járnak műszaki ok miatt.

Bíró Endre, a Metróért Egyesület elnöke negyed hatkor az Indexnek azt mondta: tudomása szerint tűz nem volt, hanem csak füst és fényjelenség, elsőre úgy nézett ki, hogy ezt a jármű okozta, de mostanra már az is elképzelhetővé vált, hogy a pályán volt valami rendellenesség. A tűzoltók ekkor még a helyszínen dolgoztak.

Égő olajsarat találtak a tűzoltók

A katasztrófavédelem háromnegyed hatos közleménye szerint végül az derült ki, hogy olajsár égett. A tűzoltók átvizsgálták az alagutat a Nyugati és a Lehel tér között, az egyik egység a Nyugati pályaudvar, a másik a Lehel tér felől indult el gyalogosan. Az alagútban körülbelül két tenyérnyi helyen égő olajat, olajsarat találtak, írják. Ezt porral oltó készülékkel eloltották, de folytatják az alagút átvizsgálását, hogy nincs-e esetleg máshol is égő, füstölő anyag.

A BKK háromnegyed hatos közleményében"egyelőre ismeretlen eredetű füstjelenséget" említettek. A közlemény szerint nem sérült meg senki, és utasokat szállító vonat sem maradt az alagútban. "A pótlás megszervezésére azonnal intézkedtünk: 40 darab pótlóbuszt állítottunk forgalomba" - írták.

Az Árpád hídnál így is teljes káosz alakult ki, mivel onnan a belváros felé nem megy tovább a metró, a BKK-sok is tanácstalanok, mindenki keresi a metrópótló buszok megállóját, jelentette egy olvasónk a helyszínről. A metró még este nyolckor sem járt az érintett szakaszon. (A BKK végül csak nem sokkal este kilenc előtt írta ki a Facebookra, hogy újra teljes vonalon jár.) A Metróért Egyesület esti közleménye szerint a Lehel téri 31-es váltó használhatatlansága miatt nehézkesebb a forgalom átszerveztése.

A Metróért Egyesület esti negyed nyolcas közleményében az áll, hogy az eset 16:59-kor történt, a tüzet 17:48-kor oltották el, és  a programszőnyeg olajsáros burkolata gyulladt ki. Azt írják:

Az olajsáros programszőnyeg-burkolat veszélyeire a július 2-3-i éjszakai bejárás során is felhívta egyesületünk a figyelmet, a mai tűzeset is bebizonyította a veszély valódiságát. Az esemény valamilyen járműhiba következménye, valamint a pályát is a rossz állapotban lévő járművek szennyezik, amely szintén alátámasztja a járműcsere szükségességét.

A tűzoltók este fél nyolckor még mindig dolgoztak a helyszínen, továbbra is vizsgálták az alagutat. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az égő olajsáron túl az állomáson veszteglő metrószerelvény kerekeinél is izzás volt, ezt megszüntették. Ezután elkezdték szétkapcsolni a metrókocsikat. A közlemény szerint ekkor már csak minimális füst volt tapasztalható az állomáson.

Ha ezt megnézi, nem biztos, hogy utazik többé a 3-as metróval