Vajon hogyan került higany a pesti aszfaltra?

2014.07.15. 12:22

Egy olvasónk hétfő reggel munkába biciklizve arra lett figyelmes a XIII. kerületi Népfürdő utcában, hogy belehajtott "egy nagy rakás fémes pocsolyába". 

Azonnal az ugrott be, hogy ez higany, de el is vettem, mert az kizárt hogy az utcán, az autók kerekei között, mint egy pocsolya, ennyi higany legyen. Kikerültem, de ott minden olyan volt (bő liternyit tippelek).

Nem hagytuk annyiban a történetet, kíváncsiak voltunk, valóban higanyban gázoltak-e az autók Budapest közepén. Kisdi Máté, a budapesti katasztrófavédelem szóvivője kérdésünkre elmondta, ők is kaptak bejelentést a higanytócsáról, és egy mobillaborral ki is szálltak a helyszínre, ahol a szakértők megállapították, hogy tényleg higany ömlött ki az útra. Arról nincsenek információik, hogy hogyan került oda a szennyeződés.

Kisdi szerint csak 2-3 deciről lehet szó, és a katasztrófavédelem gyorsan fel is takarította a pocsolyát, az ott maradt higanygolyókat pedig kénporral semlegesítették. A kénpor egyes szakértői vélemények szerint nem alkalmas a higanyszennyeződés felszámolására.

A higany mérgező hatású nehézfém, amely könnyen párolog. A súlyos mérgezés idegrendszeri elváltozásokat okoz a testben, kisebb mennyiségben pedig fejfájást, remegést, húgyhólyaggyulladást és emlékezetvesztést okoz.