Hiszékeny Dezső átvette a stafétabotot Molnár Gyulától

2014.07.16. 16:04 Módosítva: 2014.07.16. 16:21

Hiszékeny Dezső, MSZP-s országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján kiderült, hogy nem mond le tisztségeiről.

Hiszékeny azzal védte magát, hogy aki ilyen helyzetbe kerül, és még nem volt ilyenben, az borzasztóan érzi magát, de az emberek arra ösztönzik, hogy tartson ki. A botrány kirobbanásának másnapján az elektromos művekhez ment, ahol név szerint szólították. Az emberek harminc százaléka felkapta a fejét, és „lájkolta” őt, vagyis kiálltak mellette.

Staféta

Molnár Gyula jött be először. Azt mondta, Hiszékeny ugyanabba a helyzetbe került, mint ő, ezért egy stafétabotot adott át neki: egy fizikailag létező botot, egy félméteres sodrófának kinéző botot), mert négy éve őt is megvádoltak hivatali visszaéléssel.

Alpolgármesteri lemondás

Hiszékeny elmondta, hogy az alpolgármesteri tisztségéről korábban azért mondott le, mert nem tudta ellátni megfelelően az alpolgármesteri tisztségét.

Hiszékeny szerint koncepciós eljárás folyik ellene. 18 hónapja nyomoz az ügyészség, mondta, de eddig vártak a mentelmi jogának kikérésével.

Tagadta a házkutatást

Hiszékeny Dezső tagadta azokat a híreket, hogy házkutatást tartottak nála. Sohasem tartottak házkutatást nála sem az irodájában, sem a lakásában, sem az ügyészég, sem a rendőrség – jelentette ki. Megerősítette, hogy az ellene folyó büntetőügyről nem volt tudomása, és senkitől nem kért, illetve nem fogadott el pénzt.

A legtöbb szavazattal nyert

Az ügyészség szerint  megalapozott a gyanú , hogy Hiszékeny pénzt kért cserébe azért, hogy odaadjon egy vállalkozónak egy önkormányzati ingatlant, ezért kérték a mentelmi jogának felfüggesztését. A vállalkozó egy XIII. kerületi, használaton kívüli üzlethelyiséget akart bérelni, aminek bérleti jogát az önkormányzat nem hirdette meg nyilvánosan. 2013 januárjában a kerületi üzletek, lakások kezeléséért is felelő Hiszékeny Dezső alpolgármesterként közvetítő útján jogtalanul 5 millió forintot kért magának azért, hogy a bérleti jogot a vállalkozónak adja. A pénz átadására végül nem került sor.

Az Mno.hu egy fideszes képviselőre hivatkozva azt írta, hogy a június 26-i képviselő-testületi ülésen Tóth József MSZP-s polgármester bejelentette, hogy Hiszékeny lemondott minden önkormányzati tisztségéről.

A mentelmiről már lemondott

A képviselő lemondott a mentelmi jogáról és áll a vizsgálatok elé. A képviselő korábban azt mondta, hogy politikai támadás indult ellene és a köztársasági elnök helyett a legfőbb ügyész indította el a választási kampányt. Ezzel arra utalt, hogy hivatalosan akkor indul a választási kampány, amikor a köztársasági elnök kitűzi az őszi önkormányzati választás időpontját.

Hiszékeny az MSZP–Együtt–PM–DK–MLP közös jelöltjeként a XIII. kerületben nyert egyéni mandátumot, tavasszal a baloldali indulók közül ő szerezte a legtöbb szavazatot. Év elején az Index interjút készített a már akkor a legesélyesebbnek tartott jelölttel, ezt itt olvashatja el.