Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Recsken ütötte fel a fejét a kólifertőzés

2014.07.16. 20:34

Kólifertőzés veszélye miatt Recsken fel kell forralni a vezetékes ivóvizet fogyasztás előtt - közölte a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve.

A közlemény szerint a mátrai településen hétfőn vett ivóvízmintában kólibaktérium-szennyeződést mutatott ki a vizsgálat. A megyei szerv szerdán elrendelte, hogy a településen a hálózati vizet ivás, főzés, fogmosás előtt fel kell forralni. Közlésük szerint a víz 2-3 perces forralás után biztonsággal fogyasztható. A vezetékes víz tisztálkodásra, mosásra, WC-öblítésre, illetve egyéb háztartási célokra korlátozás nélkül alkalmazható.

Az előírások értelmében a szolgáltató Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt.-nek ismételt laboreredménnyel kell igazolnia, hogy a szolgáltatott víz mindenben megfelel az egészséges ivóvízre vonatkozó jogszabályi követelményeknek.

A közelmúltban a Recsk közelében fekvő Bodonyban, Parádon, Parádsasváron, Mátraballán, és Mátraszentlászlón is hasonló mikrobiológiai eltérések mutatkoztak az ivóvízben. Ennek tükrében a hatóság a jogszabályban előírt kötelező vizsgálatokon túl további, intenzívebb ellenőrzéseket fog végezni.

A kólibaktérium gyomor- és bélfertőzést, erős hasmenést okoz, de bizonyos törzseivel való fertőződés ennél súlyosabb következményekkel járhat.