Egy lehet más a politikus lesz a kolozsvári főkonzul

2014.07.17. 11:30 Módosítva: 2014.07.17. 11:34

Új megbízást kap a Külgazdasági és Külügyminisztériumban az eddigi kolozsvári magyar főkonzul, helyére az LMP-s Mile Lajos kerülhet, írja a Krónika. Schiffer András az Indexnek megerősítette: Mile Lajos a várható kinevezés miatt hetekkel ezelőtt felfüggesztette párttagságát az LMP-ben.

Magdó János 2012 óta vezette az ottani diplomáciai képviseletet. Magdó a Krónikának megerősítette: új megbízatást kap, a Közép-Európával foglalkozó főosztályt vezeti majd a külügyben.

  A Krónika szerint a kolozsvári főkonzuli tisztség várományosa Mile Lajos, a Lehet Más a Politika (LMP) volt országgyűlési képviselője, frakcióvezető-helyettese. Mile 1958-ban Debrecenben született. Részt vett a Magyar Demokrata Fórum (MDF), a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) és a Fidesz megalapításában is, emellett alapító tagja az LMP-nek.

Első képviselői mandátumát 1990-ben szerezte az MDF színeiben, később négy évig tagja volt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlésnek, a kilencvenes évek végén cikkeket írt a Magyar Hírlapba és a Népszabadságba. 2010-ben az LMP országos listájáról került az Országgyűlésbe, ahol a nemzeti összetartozás bizottságának autonómia-albizottságában tevékenykedett.

Nem lenne teljesen szokatlan, hogy egy külképviseleti posztot nem fideszes vagy KDNP-s politikus kap. Hazánk ljubljanai nagykövete jelenleg is  Szent-Iványi István, aki 1990–2004 között az SZDSZ országgyűlési képviselője,  a párt Országos Tanácsának elnöke, 2004 és 2009 között pedig az SZDSZ EP-képviselője volt. A megbízatást még 2009-ben kapta, de a helyén maradhatott a kormányváltás után is.