Nem tudni, miért kért bocsánatot a főkapitány

DSC 0916
2014.07.17. 15:46

„A Budapest VI., Andrássy úton keletkezett épülettűz károsultjainak 2014. július 16-i gyűlésén résztvevő rendőr magatartása, elhangzott kifejezései miatt az országos rendőrfőkapitány valamennyi érintett elnézését kéri” – áll a Police.hu által idézett közleményben.

Az azonban nem derült ki, hogy mit tett a rendőr, ami miatt az országos rendőrfőkapitány elnézést kért.

A Kodály köröndön leégett palota lakóinak szerdán tartott tájékoztatást a terézvárosi alpolgármester a Derkovits Gyula Általános Iskola tornatermében. A találkozó, ahhoz képest, hogy száz, otthonát legalább néhány hónapig nélkülöző embernek szólt, akiknek Óvári Gyula nem sok jó hírrel tudott szolgálni, rendkívül nyugodtan telt.

Tájékoztatják a leégett ház lakóit

A lakók praktikus kérdéseket tettek fel, és azért sem nehezteltek különösebben, hogy csupán 10-15 percet kaptak arra, hogy az életveszélyessé vált épületben lévő lakásaikból – ahová rendőri kísérettel lakásonként két-két ember mehetett fel – elhozhassák legszükségesebb dolgaikat.

Nem tudom, miről lehet szó. A tornateremben hangosan kellett beszélni, hogy jól hallható legyen, de nem emlékszem semmilyen sértő kijelentésre

– mondta az Andrássy út 83-85. alatt álló ház közös képviselője, Székely Imola, aki maga is ott volt a sajtó kizárásával lezajlott tájékoztatón.

Sok még a baj

A lakók csütörtökön megkapták a fórumon megígért gyorssegélyt, lakásonként 30 ezer, illetve ezenfelül fejenként 20 ezer forintot. „Egyelőre szállása is van mindenkinek, volt, aki családon belül, mások az önkormányzat segítségével oldották meg a helyzetet rövid távon” – mondta Székely.

A közös képviselő szerint hosszú távon azonban még a szállás kérdését rendezni kell, hiszen albérleteket kell találni, aminek finanszírozásához az önkormányzat is segítséget ígért. (Óvári Gyula 100 ezer forintos havi albérlet-hozzájárulást sem tartott lehetetlennek.)

Székely szerint a most nem is a lakás a legnagyobb baj, hanem az, hogy sokaknak még elegendő ruhájuk sincsen.

Akinek volt saját biztosítása, az már kapott a biztosítótól is segítséget, ám akinek nem volt, annak egyelőre be kell érnie az önkormányzat segítségével. Székely szerint a lakások nagyjából felének lehetett biztosítása, túl a társasház közös biztosításán.