Negyedannyit ér majd a szavazata ősszel, az AB-hez fordult

2014.07.17. 17:34

Van olyan ember Budapesten, akinek az őszi önkormányzati választáson negyedannyit fog érni a szavazata, mint másoknak, ezért egy magánembert képviselve megtámadja az Alkotmánybíróságnál a budapesti önkormányzati választásokról szóló törvényt a Társaság a Szabadságjogokért.

Az új rendszerben a fővárosi képviselő-testületet túlnyomórészt a kerületi polgármesterek alkotják majd, és a kisebb és a nagyobb kerületek ugyanúgy egy-egy polgármestert küldenek majd. Ezért aki nagyobb kerületben lakik, kisebb képviselettel fog rendelkezni a testületben, ami a TASZ szerint sérti a választójog egyenlőségének elvét.

A TASZ kifogásolja azt is, hogy a választásról szóló törvényt csak hónapokkal a választások előtt módosították, ami sérti a jogbiztonság követelményét (azt az elvet, hogy kiszámítható legyen az életünk, ne változzanak túl hirtelen a játékszabályok).

Eltemetik a visszaéléseket

Ellenzéki képviselők kezdeményezésére már az AB előtt van a törvény, abban a másik beadványban is hasonló érvek fordultak elő.

Az AB már vizsgálja azt a módosítást is, ami alapján szinte lehetetlen lesz majd megtudnunk, hogy csaltak-e a választáson az ajánlóívekkel. Rengeteg cikket írtunk arról, hogy a parlamenti választáson a kamupártok egymás között cserélgették az ajánlóíveket és átmásolták az emberek adatait, hogy így tudjanak jelöltet állítani.

A TASZ több pert is nyert a választási irodákkal szemben, ezekben az ügyekben a bíróság kimondta, hogy az embereknek joga van megtudni, hogy melyik pártok ajánlóívein szerepel az aláírásuk. A csalásokat így lehet kideríteni, mert így tudhatják meg az emberek, hogy szerepel-e az aláírásuk olyan ajánlóíveken, amiket nem írtak alá.

A törvény módosítása szerint az ilyen kérdések elküldésére összesen csak néhány nap fog rendelkezésre állni. A TASZ szerint ez a módosítás az Alaptörvénybe ütközik. A módosításról itt olvashat bővebben.