Németh Miklós szerint Moszkvában őrzik a magyar ügynöklistát

2014.07.18. 21:31 Módosítva: 2014.07.18. 23:16

Az MTI szerint meglepő dolgot jelentett ki Németh Miklós egykori miniszterelnök a Soltvadkerten megrendezett 10. Szélrózsa evangélikus ifjúsági találkozón, a pénteki a Határnyitás '89 című beszélgetésen, ugyanis szerinte

Az egyetlen hiteles ügynöklista Moszkvában van mind a mai napig.  A magyar történészek is csak akkor ismerhetik meg a teljes igazságot, ha az orosz fővárosban feloldják a titkosítást.

Majd hozzátette:

Ami ezekkel a dokumentumokkal Magyarországon történt, szégyenteljes. Ebbe betettek, ebből kivettek, egy részét pedig megsemmisítették.

Németh Miklós a rendszerváltás hajnalán ezt javasolta:

Vagy semmisítsék meg az egészet, vagy azonnal hozzák nyilvánosságra, vagy az új kormány és parlament döntsön az ügynöklisták sorsáról. Az akkori politikai résztvevők ez utóbbit választották. Az 1990-ben megalakult Országgyűlést alkotó pártok mindegyikében ültek kommunista titkosszolgálati emberek, még az MSZP-ben is. Nagy kár, hogy nem néztünk ezzel szembe.

A rendszerváltás előtti utolsó magyar kormányfő a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőjével, Prőhle Gergellyel, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkárával idézte fel a 25 évvel ezelőtti eseményeket.

Németh Miklós múltat idéz

  • szerinte a rendszerváltásért meg kellett küzdeni,
  • és a résztvevők érdeme, hogy képesek voltak szembenézni a kihívásokkal és válaszokat találni rájuk,
  • büszke arra, hogy a rendszerváltás vér nélkül ment végbe Magyarországon.
'89-re a szovjet kivonulás már régen le volt zsírozva

Németh Miklós szerint ugyanis

  • Miután Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár bejelentette a Brezsnyev-doktrína végét, Magyarországon 1989 márciusában már megállapodtak a pártfőtitkárral a szovjet csapatok és az atomtöltetek kivonásáról, kezet ráztak.
  • Azt, hogy a határnyitást "az utolsó pillanatig ellenző" Horn Gyula aratta le ennek az egyezségnek a babérjait, a Gorbacsovnak ígért titoktartás és a köztük kialakult bizalmi viszony tiszteletben tartásának volt köszönhető,
  • Így tehát amikor Orbán Viktor 1989. június 16-án a szovjet csapatok kivonását követelte Nagy Imre és mártírtársainak újratemetésén, "már régen le volt zsírozva minden". 

Csak a kedvező csillagállás miatt egyesült a két Németország

A volt miniszterelnök szerint az 1989-es határnyitás után még nem lehetett tudni, hogy két év múlva egységes Németország lesz:

Így hozta a csillagok állása és az akkori döntéshozók helyzetfelismerése, ügyessége.

Martonyi 1989-ben jelentkezett az MSZMP-be

Németh Miklós arról is beszélt, hogy a '80-as évek elején az MSZMP-nek 860 ezer tagja volt, de ebből 150 ezer volt igazi kommunista, a többiek között nagyon sokféle ember volt. Ők aztán később érzésviláguktól, értékrendjüktől, felfogásuktól függően bementek a többi pártba, a kisgazdáktól az MDF-en át az SZDSZ-ig, a Fideszt is beleértve.

Felidézte azt is, hogy 1989 áprilisában Martonyi János személyesen közölte vele:

Látva, hogy jó irányba mennek a dolgok, kérte felvételét az MSZMP-be. Ő volt talán az utolsó újonnan felvett párttag, de ezért nem kell elítélni Martonyit. Bonyolultabb ez annál, hogy baltával kezdjük el vagdosni a forgácsot.