Tóbiás: A társadalom fél és alkalmazkodik

009 14 07 19 mszp pk
2014.07.19. 11:30 Módosítva: 2014.07.19. 12:50
Kongresszust tart a SYMA csarnokban az MSZP, megválasztják az új pártvezetést. Tóbiás József lesz az elnök, meglepetés, hogy kettő helyett három alelnököt is kap a párt, egyedül ezekért a helyekért van némi verseny.
  • Szombaton reggel 9-kor elkezdődött az MSZP tisztújítása a budapesti SYMA csarnokban, ahol megválasztják a párt új vezetését. Az elnök Tóbiás József, az elnökhelyettes Gőgös Zoltán lesz, a választmányi elnöki posztot pedig megtartja Botka László. A rendezvény zárt, 12 óra után, megválasztását követően tart majd egy sajtótájékoztatót Tóbiás József. Beharangozó cikkünket erre találja.
  • Az újságírók, operatőrök a csarnok előtt az árnyékban unatkoznak, sok érdekességre nem számítunk.
  • Az EP-választási vereség után pár nappal lemondott Mesterházy Attila beszélt elsőnek. Szerinte a szocialistáknak össze kell zárniuk, mert Magyarországon egy baloldali párt van, és ez az MSZP. Arról beszélt, az MSZP erősítéséért fog dolgozni és ezért fogja járni az országot, és minden támogatást megad a következő vezetésnek. A színpadra hívta Tóbiás Józsefet is, akiről azt mondta, „tisztességes, baloldali ember″.
002 14 07 19 mszp pk
Fotó: Adrián Zoltán

 

  • Botka László szerint egyetlen párt tud a Fidesszel szembeni többséget jelentő új szavazatokat szerezni, az MSZP, és hozzátette, „az elmúlt években nem csak a választásokat vesztettük el, hanem kicsit önmagunkat is″. Továbbra is egy közös álma van a szocialistáknak, mondta, egy Orbán utáni, egyenlőbb, igazabb és szabadabb Magyarországról.
  • Közben máris megvolt az első meglepetés: az eredeti elképzelésekkel szemben nem egy elnökhelyettes és két alelnök, vagy három alelnök lesz elnökhelyettes nélkül, hanem egy elnökhelyettes és három alelnök. Az egyik küldött az Indexnek azt mondta, ez a vezérkar javaslata volt, és a sötét teremben kézfeltartással szavaztatták meg őket erről, ami miatt páran zúgolódtak. Többen találgatnak, vajon kinek szánhatják az extra alelnöki helyet. Egyébként ők öten pályáznak erre a három helyre: Ujhelyi István, Kovács László, Tóth Csaba, Lukács Zoltán, Márton Roland.
  • Valószínűleg területi logika (Budapest, Nyugat-Magyarország, Kelet-Magyarország) alapján osztják el az alelnöki helyeket, tehát korábbi cikkünknek megfelelően a budapesti Tóth Csaba és a szegedi Ujhelyi István esélyei elég jók.
  • "Az értékeink régiek, de igazak. Baloldaliként nem hihetünk másban, mint az egyenlőségben" – ezt már Tóbiás József mondta beszédében, aki alulról építené újra a szocialista pártot, amit szerinte "a mai magyar valósággal való szembenézéssel kell kezdeni". Azt mondta, a Fidesz kiiktatta a váltópárti lét feltételrendszerét, a társadalom pedig beledermed abba, amit a Fidesz kínál, így a kormány hatalma megszilárdul. A rendszer ösztönös konszolidációja zajlik, "mert a társadalom fél és alkalmazkodni akar". 

 

  • Tóbiás beszéde után a küldöttek a tisztségviselőkről szavaznak, a jelöltek pedig három percben bemutatkoznak.
  • A sajtót közben beengedték a SYMA egyik üres termébe, ahol a sötétben, egymásra fordított asztalok és székek között várjuk Tóbiás sajtótájékoztatóját. Ennél fapadosabb pártkongresszust rég nem lehetett látni. "Kicsit úgy vagyunk tartva, mint a marhák" – panaszkodik egy kolléga. Másikuk arról beszél, régen itt, a most üres, sötét, levegőtlen csarnokteremben volt a büféasztal az újságíróknak.
  • Végre beengedték a sajtót a kongresszusra. Most ismertetik az eddigi szavazás eredményét.
  • 146 szavazattal Legény Zsolt lett az etikai bizottság elnöke.
  • 192 szavazattal, 73%-kal ifj .Bárándy Gergely lett az OEB elnöke.
  • Gőgös Zoltán egyedüli jelöltként 94%-kal elnökhelyettes lett. 
  • Botka László 93%-kal választmányi elnök maradt.
  • Tóbiás Józsefre 293 szavazatot adtak le, ebből 285 érvényes, 8 érvénytelen, a támogató szavazatok száma 263. 92%-kal lett pártelnök. 
  • Tóbiás mond mindjárt beszédet, előtte Himnuszt éneklünk. A színpad mögött a kivetítőn az új szlogen az "Erős baloldal. Erős Magyarország", illetve "szabadság, egyenlőség, hazafiság".
  • Tóbiás a baloldali értékek megmutatásának feladatáról beszél, szolidaritás, szabadság meg ilyenek: "Nem kinyilatkoztatás, nagyotmondás a fegyver. (...) A béke ott van, ahol a konfliktust tudják kezelni és folyamatosan konszenzusra törekednek." A legfontosabb cél a jog és a létbiztonság megteremtése, az egyenlőség eszméjén alapuló tömegdemokrácia. Meg az új társadalmi szerződés. Zavarosan dobálózik az elvont fogalmakkal, ráadásul hol Albert Schwitzertől, hol Milton Friedmantól idéz. "Mi egy baloldali pártot építünk, nem szivárványkoalíciót." Hirtelen kanyarok és ötletparádék nélküli építkezést ígér, azt, hogy az MSZP újra önmaga lesz. Az MSZP minden vezetője ellenzékben is azon fog dolgozni, hogy élhető legyen Magyarország. Nyugodtan, méltósággal akarnak politizálni, nem megsérteni az ellenfeleket méltóságukban. Nem a leghangosabb, a legnagyobb pártot akarják építeni az MSZP-ből. "Nem mások mondják meg, hol a mi helyünk" - visszaadják a "patrióta hitet", ígéri Tóbiás.

 

  • "Kedves elvtárnők és elvtársak!" – Tóbiás beszéde után Siegmar Gabriel SPD-elnök így kezdődő levelét olvassa fel Horváth Csaba. A német szocialista vezető a két párt közti együttműködésről beszél és köszönetet mond Mesterházy Attilának érte. Utána kiküldik a sajtót és folytatódik a zárt ülés. Horváth Csaba küld ki minket: "Kérem a sajtó munkatársait, segítsenek abban, hogy a zárt ülés feltételeit biztosítani tudjam."
  • Kisebb meglepetés, hogy nem lett budapesti alelnök: „A szavazások második körében az MSZP alelnökének választotta a kongresszus Márton Rolandot. A székesfehérvári MSZP-elnök az érvényes szavazatok 56,25%-át kapta meg. Szintén a szocialista párt alelnöke lett Ujhelyi István, akit az érvényesen szavazó küldöttek 71,62%-a támogatott. A harmadik alelnök Lukács Zoltán lett az érvényesen leadott szavazatok 59,24%-ával″ – írja a párt.