Jolán
2 °C
4 °C

Az éj leple alatt csempészték helyére a Szabadság téri emlékművet

2014.07.20. 08:47

Több olvasónk írt nekünk, hogy az éj leple alatt, többszörös kordonnal biztosítva a helyére került a Szabadság téren a német megszállás emlékműve. Egy mikroblogger látta, hogy a szobrokat befóliázva szállítják helyükre, közben a teret mintegy száz rendőr szállta meg, és senkit nem engednek be. A sast meg az angyalt azután az atlatszo.hu videója alapján hajnalban emelték a helyére.

Már pénteken az a hír járta, hogy a szobrot hétfőn átadják − ehhez pedig már hétvégén a helyszínre kell szállítani −, kerestük is az V. kerületet, hogy megkérdezzük, igaz-e a hír. A Belváros sajtóreferense akkor azt mondta, a szoborhoz semmi közük, az nem a kerület hatáskörébe tartozik. Mikor megemlítettük, hogy ugye a kerület sajtóreferense biztosan tudna róla, ha a kerületben lezárnának egy fél teret, szobrot állítanának, esetleg még avatnának is, azt a választ kaptuk: ő nem tud arról, hogy ilyesmi készülődne, de keressük a miniszterelnöki sajtóirodát.

A miniszterelnöki sajtóirodából a kormányszóvivői irodához irányítottak minket, mondván, ez hozzájuk tartozik. A kérdésre, hogy tudnak-e a szobor helyszínre szállításáról, esetleges hétfői átadásáról nem kaptunk választ. Természetesen hívtuk a kormányszóvivői irodát is: a vonalas szám folyamatosan üzenetrögzítőre kapcsolt, a kormányszóvivő sajtófőnöke pedig nem vette fel a telefont. A kérdésre időközben látványos választ kaptunk tegnap éjszaka.

A szoborhoz ma reggel már körülbelül 200 ember ment ki, hogy tiltakozzon. Néhány politikus is megjelent: Karácsony Gergely, Lendvai Ildikó, Horváth Csaba. Néhány idős hölgy megrángatta a kordont, és szóváltásba keveredett a rendőrökkel. A szobor már a helyén, munkások nem dolgoznak, csak rendőrök és kordonok védik azt. A helyszínen úgy tudják, a szobrot hivatalosan hétfőn, délelőtt tízkor avatják. A szobrot elkezdték tojásokkal dobálni, volt egy kis lökdösődés is:

Bónusz, az eredeti tervekben nem szereplő elemként feltűnt a sas lábán egy gyűrű, melyre az 1944-es számot vésték (ha esetleg valakinek problémája lenne az értelmezéssel), illetve a Gábriel kezében tartott országalma.

Steiner Pál, a szocialisták V. kerületi polgármester-jelöltje az MSZP szombati kongresszusán jelentette be, hogy a Fővárosi Törvényszék nem enged népszavazást tartani a Szabadság téri emlékmű ügyében. A népszavazást kezdeményező politikus közleménye szerint a törvényszék indoklása az volt: azért nem lehet népszavazást kiírni, mert a szoborállítást egy kormányrendelet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánította.

Az éjszakai szoborállításra időközben az ellenzéki pártok is elkezdtek közleményekben reagálni: az Együtt-PM azt írja, tűrhetetlennek tartják, hogy az Orbán-kormány nem csupán figyelmen kívül hagyta a széleskörű társadalmi felháborodást és tiltakozást, de az éj leple alatt állította föl a történelemhamisító emlékművet. Az önkormányzati választás után, az új balközép városvezetés el fogja távolítani azt". A Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc pedig úgy fogalmaz: „Orbán ezzel a gesztussal meghamisítja a holokausztot, meggyalázza annak minden zsidó, roma és meleg áldozatát. Jelemző a hatalomra, hogy nem merték fényes nappal felállítani a hazugság szobrát. Úgy viselkedtek, mint aki lopni indul. Ellopni Magyarország becsületét, az áldozatok emlékét, a hozzátartozók soha el nem múló gyászát és fájdalmát".

A kormány még az év elején jelentette be, hogy március 19-én a a Szabadság téren szobrot akar avatni az 1944-es német megszállás áldozatainak emlékére. A koncepció - melyről részletesen itt olvashat - alapjául az az alaptörvénybe emelt történelmi állítás szolgált, miszerint 1944 március 19-én hazánk elvesztette önrendelkezési jogát, és ami azután történt, a nácik bűne. A Miniszterelnökség által az emlékmű készítésével megbízott Párkányi Raab Péter koncepciója is ezen elv alapján készült. A tervezet óriási felháborodást váltott ki külföldön és idehaza egyaránt, a választási kampányi idejére ezért a kormány jegelte a megvalósítást. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?