A tavalyinál keményebb lesz a pollenszezon

2014.07.21. 20:18

Az idén is várhatóan július utolsó hetében, augusztus elején kezdődik a parlagfűszezon, ráadásul az ÁNTSZ figyelmeztetése szerint a tavalyinál erősebb pollenterhelésre számíthatnak az allergiások.

A száraz időjárás miatt tavaly az elmúlt 13 év második legalacsonyabb pollenkoncentrációját mérték, idén viszont a viszonylag száraz telet csapadékos tavasz követte, ráadásul a parlagfűnek kedvező májusban, júniusban és júliusban sok eső esett. Az ÁNTSZ kiemelte, hogy még nem késő a parlagfű kaszálása, a gyomirtás. A pollenmennyiségre vonatkozó előrejelzés a július végi, augusztusi időjárás függvényében még változhat.

Az allergiások hamarosan tapasztalhatják az első tüneteket: orrfolyást, tüsszögést, torok- és szemviszketést, könnyezést. Az ÁNTSZ azt javasolja, hogy a betegek már most konzultáljanak a kezelőorvosukkal a szezont megelőző gyógyszerszedésről, hogy felkészítsék szervezetüket a várható allergén hatás mérséklésére.

Az aktuális pollenkoncentrációról többek között itt lehet tájékozódni, elérhető lesz a Parlagfű pollen riasztási rendszer, valamint a tavaly elindított pollennapló vezetésére is van lehetőség.