Nem adják át a német megszállás emlékművét

2014.07.21. 15:00
A szombat éjszakai titkos elhelyezéssel pont került az ügy végére. Lázár szerint helyes, hogy a kormány nem ünnepel. Később Orbán is ismerteti az álláspontját.

Nem lesz avatóünnepsége a német megszállás áldozatai emlékművének - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: helyes döntés, hogy a kormány nem ünnepel, hanem tiszteletben tartja az elmúlt néhány hét társadalmi vitáit, megszólalásait, és nem lesz avatóünnepsége a Szabadság téri emlékműnek.

Lázár János közölte azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök - várhatóan még hétfőn - nyilatkozatot ad közre, amelyben ismerteti álláspontját az ügyben. 

Orbán Viktor korábban hosszú levélben védte meg az emlékművet. Szerinte a körülötte lévő politikai vita korábban kocsmai lökdösődésre hasonlított. Orbán Viktor szerint a szobor széles teret enged a befogadói értelmezésnek, és ezzel kapcsolatban megemlíti, hogy őt a fiatalkorában általános didaktikus alkotások lehangolták, ezt a műalkotást viszont történelmi szempontból pontosnak és makulátlannak tartja. Ez a megjegyzése azért érdekes, mert az emlékművel szemben a vitás történelemszemléleten túl épp az az egyik legfontosabb kritika, hogy párját ritkítóan didaktikus, azaz szinte szájba rágja a mondanivalóját - írtuk korábban

Az emlékmű addig hiányzó darabjait szombat hajnalban titokban, nagy rendőri kísérettel helyezték el. Vasárnap háromszáz ember hevesen tiltakozott, hétfőn már csak harmincan mentek ki a Szabadság térre tüntetni. Az elmúlt napok eseményeiről itt számoltunk be