Áder felfüggesztette a bolti lopással gyanúsított bírónő mentelmi jogát

2014.07.23. 09:13

Áder János július 11-én felfüggesztette a mentelmi jogát annak a bírónőnek, aki a gyanú szerint több alkalommal lopott egy drogériából, tudta meg a Bors.

Ahogy azt mi is megírtuk, a romagyilkosságok bírói tanácsának egyik nő tagját decemberben tetten érték egy drogériában amikor körömlakkot, fogkefét és parfümöt emelt el. A kifejezetten jó képességű jogásznak tartott bírónőnek nem ez volt az első ilyen akciója, a kamerafelvételek visszanézése alapján kiderült, hogy ugyanott korábban már kétszer is eltulajdonított különböző, kisebb értékű árukat. A lopások értéke azonban egyetlen alkalommal sem érte el az 50 ezer forintot.

A Központi Nyomozó Főügyészség üzletszerűen elkövetett lopás vétsége miatt kezdett ismeretlen tettes ellen nyomozni. Az ügyben Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte a bírónő mentelmi jogának felfüggesztését, amit Áder János jóvá is hagyott. A döntésről hétfőn értesült a Központi Nyomozó Főügyészség, így már kihallgathatják a bírónőt.

Üzletszerűen elkövetett lopás vétségéért 2 év szabadságvesztés szabható ki. De egy bíró esetében azt is tartalmazhatja az ítélet, hogy többet nem gyakorolhatja a hivatását. A bírónő a történtek óta az ítélkezésben nem vesz részt, de háttérmunkát végezhet a törvényszéken.

A Budapest Környéki Törvényszéken dolgozó bírónőt a lap szerint megviselte a romagyilkosságok tárgyalása, többen ennek tudták be tettét.