Két robbantásos merénylet egymás után Nigériában

2014.07.23. 18:44

Két robbanás történt szerdán egymás után a nigériai Kaduna városában. Első alkalommal legalább 32 halálos áldozatot követelő öngyilkos merényletet követtek el egy imám és hívei ellen. Másodszorra egy zsúfolt piacot ért támadás, amelyben legalább ötvenen vesztették életüket - közölte a helyi vöröskereszt egyik munkatársa.

Az első esetben egy magas rangú, mérsékelt muszlim hitszónok autókonvoját vették célba, aki egy muzulmán ünnep alkalmából összegyűlt több ezer hívét üdvözölte a belvárosban nyitott tetejű járművéről. A merénylő az imám elé vetette magát, még mielőtt a biztonsági őrök megállították volna. A hitszónok túlélte a támadást.

Az összegyűlt, feldühödött tömeg ezután elkezdett köveket hajigálni a rendőrökre, akik végül könnygázt vetettek be a hívek feloszlatására. Néhányan Szenegálból, Csádból és Nigerből érkeztek, hogy láthassák a népszerű hitszónokot, s bosszúsak voltak az incidens miatt.

A Kaduna városának egyik piacára mért támadás célpontja Muhammadu Buhari korábbi nigériai elnök és ellenzéki vezető autókonvoja volt. A politikus sebesülés nélkül vészelte át a merényletet. Egyelőre senki nem vállalta a felelősséget a két robbantás elkövetéséért, de azt tudni, hogy a hitszónok korábban többször nyilvánosan elítélte a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet erőszakos cselekedeteit.

Hivatalos források szerint Niger, Nigéria, Kamerun és Csád arról egyezett meg szerdán, hogy mintegy 700 fegyveresből álló nemzetközi kontingenst állítanak fel a szélsőséges csoport megfékezésére, amely egyre nagyobb veszélyt jelent az afrikai térség államaira. A harcosokat elsősorban a Csád-tó környékén vetik majd be.

A saría (iszlám jogrendszer) radikális értelmezésén alapuló iszlám állam létrehozásáért harcoló Boko Haram évek óta folytat fegyveres küzdelmet Nigéria északi részén, és gyakran támad a tevékenységét bíráló mérsékelt muzulmán vezetőkre. A Human Rights Watch jogvédő szervezet múlt heti becslései szerint a Boko Haram mintegy kétezer civil lakossal végzett az év eleje óta.