András, Andor
-3 °C
3 °C

Október 12-ére írta ki Áder az önkormányzati választást

2014.07.23. 10:50 Módosítva: 2014.07.23. 11:43

Áder János köztársasági elnök október 12-ére írta ki az önkormányzati választás időpontját.

Egy nappal a határidő előtt

Az alaptörvény szerint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását októberben kell megtartani. A választási eljárásról szóló törvény szerint a választást úgy kell kitűzni, hogy a szavazás napja vasárnapra essen. Idén októberben négy vasárnap lesz, de ahogy arra a többség számított, Áder János nem az első lehetséges időpontot, 5-ét választotta.

A köztársasági elnök a határidő lejárta előtt egy nappal döntött az október 12-ei időpontról, ugyanis a választási eljárási törvény szerint az önkormányzati választás napjának a kitűzés napját követő 80. és 100. nap közé kell esnie. Október 12-e esetében ez a határidő július 24-én éjfélkor járt volna le.

Az államfő hivatalának holnapján szerdán közzétett nyilatkozatából úgy tűnik, hogy Áder János megvárta az Alkotmánybíróság döntését az önkormányzati törvényről, melyet az ellenzék kérésére vizsgáltak meg. Az Ab hétfőn - nagyon szoros eredmény mellett - úgy döntött, hogy nem alkotmányellenes az, hogy a kicsi és a nagy kerületek is azonos számú képviselőt, azaz egy-egy polgármestert küldenek a Fővárosi Közgyűlésbe. Az Ab ugyanakkor a kompenzációs lista számításának módját kifogásolta.

Áder János azt írta,

az Alkotmánybíróság (Ab) 2014. július 21-én meghozott határozata egyértelmű és világos helyzetet teremtett az önkormányzati választások törvényi szabályozásában. Az Ab döntését követően semmilyen olyan alkotmányos aggály nem vethető fel, amely befolyásolhatná a 2014-es önkormányzati választások törvényes kiírását és lebonyolítását. Azzal, hogy az Alkotmánybíróság hétfői döntése pontot tett a választások rendjét befolyásoló vitás kérdések mindegyikére, minden akadály elhárult a választások kiírása elől.

Áder János bejelentése után a Nemzeti Választási Iroda közölte, hogy felkészülten várja a választásokat, és mindent megtesz a törvényes és sikeres lebonyolítás érdekében. Mint közleményükben írták, a nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választását a jogszabály szerint a Nemzeti Választási Bizottság a választást megelőző 75. napig tűzi ki. Az NVB a következő ülését csütörtökön tartja, és napirenden szerepel a nemzetiségi választás kitűzése, így várhatóan már akkor kitűzi a nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választását.