A baksi képviselők saját pénzükön segítik a megégett roma napszámosokat

2014.07.25. 10:56 Módosítva: 2014.07.25. 13:18

Az önkormányzati képviselők  saját zsebből ajánlanak fel pénzt azoknak a roma napszámosoknak, akik mezőgazdasági munka közben szenvedtek égési sérüléseket, írja a Délmagyar.

A képviselők egyéni pénzbeli segítsége mellett az önkormányzat költségvetéséből fejenként további ötezer forintot adnak a sérülteknek kötszerre és gyógyszerre. A falu segít abban is, hogy könnyen hazajussanak a kórházból, jelentette be a pénteki rendkívüli képviselő-testületi ülés után Búza Zsolt, Baks polgármestere. 

A polgármester azt mondta:

Azok a dolgos cigányok jártak rosszul, akik vállalták a hajnali keléssel járó napszámot. Látszik, ők is tenni akarnak a felzárkózásért, a kétkezi munkájuk miatt mégis kórházba kerültek  

A Délmagyar.hu  szerdai híre szerint  ötven ember került égési sérülésekkel kórházba, miután a hétvégén egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei kertészetben dolgoztak, és hétfőre valamennyiükön fájdalmas, feszülő hólyagok keletkeztek. Először úgy lehetett tudni, hogy a sérüléseket zeller okozta, de mára kiderült, a napszámosok petrezselyemmel dolgoztak, ami a napfény hatására szintén toxikussá válik, és súlyos égési tüneteket idézhet elő.  

A szolnoki Szoljon.hu megszólaltatta a növénytermesztéssel foglalkozó vállalkozót.  Túróczi János, a Tiszöv 49 Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: 

Kevesebb, mint ötven személy dolgozott a földön, ahol petrezselymet kellett gyomlálniuk, akiket egy külső vállalkozó biztosított a munkálatokhoz. Korábban ilyen súlyú eset még nem történt, nem volt tudomásuk arról, hogy a petrezselyem növénynek ilyen hatása lenne az emberekre. A gazdaság egyébként a petrezselymet a feldolgozó ipar felé értékesíti, fogyasztási célokra nem.

A földön dolgozó asszonyoknak a gazda annyit mondott, hogy a növény, aminek gyomlálására felfogadta őket, allergizálhat, ezért kesztyűt húztak, de arra nem figyelmeztette őket, hogy a lábukat is védeni kell. Mivel a nagy meleg miatt halásznadrágban dolgoztak, a lábuk megégett.

A Kunszentmártoni Rendőrkapitányság nyomozást indított az ügyben, közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság. A nyomozást csütörtökön foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségnek gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen indították el. 

Egyelőre nyitott kérdés, hogy ki a felelős a balesetért. Ha a vállalkozónak nem sikerül a napszámosokkal megállapodnia, akkor az esetleges kártérítési perben az önkormányzat támogatni fogja a helyi romákat – mondta a polgármester.   • Hírek
  • Árfolyam