Belső feszültség és zavaros pénzügyek a HVIM-nél

2014.07.25. 10:19 Módosítva: 2014.07.25. 13:35
Belső konfliktusokat okoz a szélsőjobboldali Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnál, hogy a szervezet pénzügyei nem átláthatóak. Már az ügyészség is vizsgálódik.

Kiverte a biztosítékot a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnál, amikor néhány hete az Átlátszó oknyomozó portál utánament, hogy a szervezet és a hozzá köthető alapítványok milyen forrásokból kapnak pénzeket.

Arról az Átlátszó is beszámolt, hogy már néhány HVIM-tag szemét is csípi, hogy nem tudják, mi lesz a befizetett pénzük sorsa. Sőt, a portál munkatársai álnéven ajánlottak fel pénzt a szervezetnek, amit online szerettek volna befizetni. Bankszámlaszámot azonban nem kaptak, helyette a HVIM egyik emberének személyesen kellett odaadni a pénzt, aki azt egyszerűen csak zsebre tette.

Az Indexnek a szervezethez közel álló forrásai megerősítették, hogy a mozgalmon belül egyre nagyobb feszültséget szül az, hogy nem tudni, honnan jönnek és mire mennek el a befizetett összegek. Az Átlátszó írása csak olaj volt a tűzre – állítják forrásaink, ráadásul a portál nem állt le: bejelentést tett a Csongrád Megyei Főügyészségnél, amely így megindította a törvényességi eljárást.

Az Átlátszó munkatársai azért tettek bejelentést, mert a HVIM és a hozzá kötődő szervezetek sem adták be a bíróságnak a beszámolói kötelezettségeiket, noha erre törvény kötelezné őket. Az ügyészség törvényességi vizsgálata ezért nemcsak a HVIM-re, de a Hatvannégy Vármegye a Magyarság Önszerveződéséért Alapítványra, valamint egy másik, ugyanehhez a körhöz köthető Innovatív Kommunikáció Alapítványra is kiterjed.

Utóbbiról keveset tudni, miközben információnk szerint kulcsszerepet játszik a finanszírozásban. Ez az alapítvány adja ki az ásotthalmi önkormányzat lapját, amit a helyiek ingyen kapnak meg. A település polgármesetere pedig nem más, mint Toroczkai László, aki a HVIM egykori vezetőjeként ezer szállal kötődik a mozgalomhoz.

Forrásaink állítják, hogy a szervezetek vezetői közötti összefonódásoknak is jelentősége lehet a pénzek áramlásában. A HVIM alapítványának elnökét, Varga Lászlót például üzleti szálak kötik Toroczkai Lászlóhoz. És Varga egyik korábbi érdekeltségében volt az a vagyonvédelmi cég is,  amit az ásotthalmi önkormányzattól vette át egy időre a helyi strand üzemeltetését.

Az Átlátszó egy korábbi cikkében a HVIM, a Jobbik és a Dextramedia Kft. kapcsolatát is boncolgatta. Utóbbi IP-címén több olyan honlap is található, amely szorosan kötődik a HVIM-hez, a céggel pedig a Jobbik parlamenti frakciója is szerződést kötött. De nemcsak a Jobbiknál fekszik jól a cég, hanem a közmédiánál is, amely 2010 óta közel 400 millió forintnyi megbízást adott a társaságnak.

Toroczkai szerint ők betartják a törvényt

Cikkünk megjelenése után Toroczkai László levelet írt, melyben azt állítja, a Hatvannégy Vármegye a Magyarság Önrendelkezéséért Alapítvány a hatályos törvények betartásával működik, a NAV felé pedig eleget tettek beszámolási kötelezettségüknek, szerinte ez csupán még nem látszik az OBH honlapján.