Szavazókat vesztett a Fidesz, nőtt az ellenzék

2014.07.25. 14:43

Egy hónap alatt a szavazóinak négy százalékát veszítette el a Fidesz, 37 százalékról 33 százalékra csökkent a párt támogtattasága, de még így is jelentősen vezetnek a többi párt előtt. A Jobbik és az MSZP szavazótábora nőtt, a DK, az Együtt és az LMP stagnál.

A parlamenti választás utáni hónapokban a Fidesznek 4 százalékponttal magasabb volt a támogatottsága, mint azt megelőzően, ami egy ismert jelenség: a választáson győztes párt vonzóvá vált olyanoknak is, akik nem rájuk szavaztak. A kormánypárt mögé májusban, júniusban olyan választópolgárok is felsorakoztak, akik április 6-án nem vettek részt a szavazáson, az ő elköteleződésük a Fidesz mellett azonban ideiglenes volt, ez magyarázhatja a mostani népszerűségvesztést is.

Az MSZP elmozdult a múlt havi történelmi mélypontjáról, az akkori 8-ról 10 százalékra nőtt a támogatottsága, ám ezzel sem tudta utolérni a Jobbikot, amelynek tábora időközben 12-ről 13 százalékosra bővült, írja az MTI az Ipsos kutatására hivatkozva.

Az Ipsos szerint a Demokratikus Koalíciónak (DK) kissé változékony méretű a tábora, amely ezúttal 3-ról 2 százalékra csökkent. Az Együtt-PM támogatottsága viszont elég stabilnak tűnik, már harmadik hónapja 2 százalékot ér el a teljes népességen belül. Az LMP tábora is állandó, a választás óta folyamatosan a lakosság 3 százaléka preferálja.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 56 százalékon, a Jobbik 16 százalékon áll. Ebben az aktív körben az MSZP elég szorosan követi a nemzeti radikális pártot, 15 százalékot ér el. A biztos szavazói csoportban az LMP-t 4, az Együtt PM-et és a DK-t 3-3 százalék támogatja - tájékoztatott a felmérés eredményéről a közvélemény-kutató.

A kutatás alapján a parlamenti választáson a baloldali összefogásra voksolók nagy többsége, 90 százaléka ma is e pártok valamelyikének támogatója, 10 százalék azonban azóta bizonytalan szavazó lett. A baloldali választási koalíció április eleji szavazóinak 63 százaléka most a szocialista párt híve, 15 százalékuk a DK-t preferálja, 13 százalékuk pedig az Együtt-PM-et. A három párt aktivitási szintje megközelítőleg azonos, az MSZP és az Együtt-PM támogatóinak 61-61, a DK-sok 58 százaléka mondja magát biztos választási résztvevőnek.

A Jobbik is megőrizte szavazóit, mostani támogatói csak azokból állnak, akik a választáson is rájuk adták voksukat. A szélsőséges párt szavazótábora azonban jelenleg a szokásosnál kevésbé aktív, csak 52 százalékuk tartja magát biztos választási résztvevőnek.