Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

7 milliárdba kerül az önkormányzati választás

2014.07.26. 09:47

Hétmilliárd forint az októberi önkormányzati és nemzetiségi választás tervezett költségvetési előirányzata - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

A költségvetésben az egyik legjelentősebb tétel az informatikai költség, például az új választási informatikai szoftver, erre 1,9 milliárd forintot különítettek el.

A szavazólapok nyomtatása és a szavazásnapi kellékek (például urnák, tollak, nemzeti színű szalagok) előállítására 1 milliárd forintot szánnak. A postaköltség - azaz az értesítők postai küldése augusztusban - várhatóan félmilliárd forintot tesz ki.

Minőségbiztosítási feladatokra, az ajánlóívek szkennelésére, számolására és a nyomtatványok készítésére 200 millió forint van elkülönítve.

A választás lebonyolításában részt vevő szervek kiadásaira 3,4 milliárd forint kiadást terveztek az NVI-ben.

Az önkormányzati és a nemzetiségi választások lebonyolítása a 3176 települési önkormányzat, a 106 országos egyéni választókerületi iroda, a 20 megyei területi választási iroda és a Nemzeti Választási Iroda részvételével zajlik.

A 2011-es népszámlálás alapján 2715 településen kell nemzetiségi önkormányzati választást kiírnia a Nemzeti Választási Bizottságnak, legkésőbb július 29-ig.