Orbán úr, mi a hét híre?

2014.07.26. 09:51

Orbán Viktor miniszterelnök ismereteink szerint 2013 tavasza óta nem adott interjút független orgánumnak: kizárólag a közmédiára és a kormánypárti sajtóra volt hajlandó időt szentelni. A választás előtti hónapokban az Index is próbálkozott, végül sajtófőnöke az interjúkérelmünket mondvacsinált okra hivatkozva utasította el, így csak a kérdéseinket tudtuk megjelentetni.

A helyzet azóta annyit változott, hogy Orbán sajtósa újabban már nem is reagál a megkeresésekre. Június utolsó hetében azt szerettük volna megtudni, hogy a miniszterelnököt hány fős biztonsági személyzet kíséri a focivébére, mennyibe kerül ez és ki viseli a költségeket, de hiába küldtük el a kérdéseket két héttel később is, azóta sem kaptunk választ.

Ha interjúban nem is nagyon reménykedhetünk, mit veszíthetünk-alapon a héten ismét küldtünk pár aktuális kérdést:

  • Szombatról vasárnapra virradóra felállították a Szabadság téren a náci megszállás áldozatainak ön által szorgalmazott, nagy vitát kiváltó, az áldozatok jelentős része által elutasított emlékművét. Ön utóbb a nyilatkozatában azt írta, a kötelességüknek tettek eleget. Megmagyarázná, hogy pontosan milyen kötelességre gondol, és miként szolgálja majd az emlékmű a "Magyarországon élő emberek közötti egyetértést", amit szintén a nyilatkozatában említ? Tud még olyan emlékműről bárhol a világon, amit nem avattak fel?
  • Hogyan egyeztethető össze a foglalkoztatás növeléséről szóló kormányzati ígéretekkel, hogy a választások után, áprilisról májusra hirtelen leépítettek 113 ezer közmunkást? Várható hasonló drasztikus zuhanás az önkormányzati választás után is? És mi a véleménye a komáromi Nokia-gyár bezárásáról, valamint a februárban a kormány stratégiai partnerévé előlépő Magyar Telekomnál bejelentett 1700 fős elbocsátásáról?
  • A felcsúti stadion márciusi avatóján ön azt mondta, az ottani fociakadémia Európa tíz legjobbja között van. Egy nemrég nyilvánosságra került független felmérés viszont még Magyarországon is a sereghajtók közé sorolta. Hogyan értékeli az ön által dicsért futballakadémiák rendszerét és az utánpótlás-nevelésre költött milliárdokat az U19-es fociválogatott eb-szereplése fényében?
  •  Mi a véleménye az olaszul nem beszélő, diplomáciai tapasztalatokkal nem rendelkező, ugyanakkor diplomáciailag vállalhatatlan (pl. antiszemita) kijelentéseiről ismert író-publicista, Szentmihályi Szabó Péter római nagykövetté jelöléséről? (közben kiderült, hogy Szentmihályi Szabó Péter mégsem akar nagykövet lenni.)
  • A washingtoni Georgetown egyetem lemondta az ön októberi programját, egy lapértesülés szerint azért, mert a magyar félnek nem felelt meg, hogy az előadását nyilvános vita kövesse. Igaz-e ez, és ha igen, mi a kifogása a nyilvános vita ellen?
  • Ön szerint mi a hét híre?

Csak tippelni tudunk, hogy talán ez utóbbi kérdés izzaszthatta meg Orbán Viktort, aki esetleg még most is a lehetőségeket mérlegeli. Válaszolni ugyan nem válaszolt, de Havasi Bertalan sajtófőnök-helyettes államtitkár most legalább reagált:

Állok rendelkezésükre!

  • A megszállási emlékmű ügyében a kormany.hu-n megjelentett, a kérdésünkben is hivatkozott miniszterelnöki nyilatkozatot ajánlotta a figyelmünkbe. Biztos pongyolán fogalmaztunk, de ennek sajnos semmi köze ahhoz, amit kérdeztünk.
  • Orbán októberi amerikai látogatásával kapcsolatban a sajtófőnök az MTI-n megjelent közleményre hivatkozott, mely szerint az útról egyelőre semmilyen döntés nem született. Ha Georgetown-ügyben nincs kommentár, hát nincs: ha elismerik, az kínos, ha tagadják, az esetleg cáfolható lett volna.
  • A többi, szerinte "szakpolitikai" kérdéssel kapcsolatban Havasi Bertalan a kormányszóvivői irodához irányított, és kedvesen meg is adta az elérhetőségét. Nagyon köszönjük, viszont ezúton jeleznénk, hogy nem a kormány, hanem a kormányfő szakpolitikai álláspontjára lettünk volna kíváncsiak, különösen U19- és stadionügyben.