Megjelentek a kancellári pályázatok

2014.07.28. 18:59

Megjelentek hétfőn az állami fenntartású felsőoktatási intézmények kancellári pályázatai a kozigallas.gov.hu oldalon. A pályázatok a törvényi kritériumoknak megfelelően lettek kiírva, írja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egy közleményben. A pályázatok benyújtásának határideje 2014. augusztus 12.

A kancellári rendszer bevezetésének célja elvileg az, hogy a felsőoktatási intézmények gazdálkodása felelősebb és átláthatóbb legyen, de az Index információi szerint a kancellárok személyéről a kormányfő közvetlen közelében döntenek majd, hogy így elejét vegyék a fideszes gazdasági érdekcsoportok harcának.

A kancellár feladata az lesz, hogy az egyetem műszaki és adminisztrációs munkáját koordinálja, ő lesz a munkáltatója az egyetemen minden nem oktatói-kutatói munkakörben lévő alkalmazottnak, tehát az adminisztrációs és műszaki személyzetnek. А kancellár felel majd az egyetem gazdasági, pénzügyi, kontrolling, számviteli, munkaügyi, jogi, igazgatási, informatikai tevékenységéért és a vagyongazdálkodásért.

A kinevezendő kancellárok névsorát a minisztérium terjeszti majd a kormányfő elé, ő nevezi ki az új vezetőket. A személyek kiválasztásába az egyetemek szenátusának nem lesz semmilyen beleszólása. А kancellárokat az egyetem sem mozdíthatja el, hiszen munkáltatójuk az oktatásért felelős miniszter lesz. А rektor a kancellárok bizonyos döntései, intézkedései ellen legfeljebb a minisztériumhoz címzett kifogással élhet majd.