Ilyen pofátlanul még soha nem büntetett a NAV

2014.07.28. 10:36
  • Az Alkotmánybíróság elkaszálta a 98 százalékos különadót.
  • A kormány úgy döntött, hogy visszajár a pénz.
  • A NAV azt mondta, hogy önellenőrzéssel kell visszakérni a pénzt.
  • Olvasónk önellenőrzéssel kérte vissza a pénzt, erre megbüntette a NAV.

Július elején írtuk meg, hogy egy NAV-os belső körlevél szerint az adóhatóság szándékosan félreértelmezi a 98 százalékos különadót eltörlő alkotmánybírósági döntést, és megbüntetheti azokat, akik visszakérik a pénzt. Vida Ildikó NAV-elnök körlevele szerint az érdeklődőknek azt kell válaszolni, hogy az önellenőrzés nevű eljárásban kérjék vissza a pénzt. Aki viszont elindítja ezt az eljárást, azt a körlevél szerint ellenőrizni kell és meg kell büntetni az önellenőrzés beadása miatt. (Hiszen a NAV szerint olyan pénzt kér vissza, ami nem jár neki, vagyis megpróbálja becsapni a hivatalt.) Most mind a két dolog megtörtént az olvasóinkkal.

Egyikük, Anna, érdeklődött az adóhatóságnál, hogy hogyan lehet visszakérni a 98 százalékos különadót. A NAV így válaszolt:

amennyiben a ... 98%-os különadó összegét kívánja a hivatal útján visszaigényelni, úgy erre ... önellenőrzés keretében van lehetősége.

Annát figyelmeztették, hogy „korrigált bevallása az önellenőrzés benyújtását követően vizsgálat alá vonható.”

Egy másik olvasónk már előrébb járt. Ő a NAV leveleinek megfelelően az ügyvédje segítségével beadta az önellenőrzést, majd várt. A pénz helyett viszont bírságot kapott, pont úgy, ahogy az Vida Ildikó NAV-elnök körlevelében le volt írva. A bírság a visszaigényelt összeg (ez a 98 százalékos ügyekben általában többmillió forint) 30 százaléka volt. A törvény szerint a bírság alapból 50 százalék lenne, ezt méltányosságból csökkentette a NAV a bonyolult jogi helyzetre hivatkozva.

Csak az időt húzza az adóhatóság

„Az Alkotmánybíróság az érintett jogszabályt nem semmisítette meg, és annak alkalmazását kizárólag a bíróságok számára tiltotta meg” – írta a NAV az Annának küldött tájékoztató levélben. Ezzel indokolják, hogy miért nem adják vissza a különadóval sújtott pénzt: az Ab döntése rájuk nem vonatkozik, csak a bíróságokra.

Viszont minden NAV-os határozat megtámadható a bíróság előtt, ezért annak nincs semmi értelme, hogy a NAV olyan döntést hozzon, amit aztán a bíróság megsemmisít. Karsai Dániel ügyvéd korábban azt mondta az Indexnek, hogy ez az eljárás az érintettek megfélemlítésére is alkalmas lehet, ami egy jogállamban teljesen elfogadhatatlan.

A megoldás ilyenkor az lehet, hogy a NAV elutasítja a különadó visszakérését, kiszabja a bírságot, majd ezt megfellebbezi az adózó és itt is elbukik. Ezután lehet bírósághoz fordulni, ahol valószínűleg már be fogják tartani az alkotmánybírósági döntést és utasítani fogják a NAV-ot arra, hogy adja vissza a pénzt. Ilyen szakaszban tartó ügyről egyelőre nem tudunk, ennek oka az lehet, hogy a teljes eljárás végigvitelére még nem volt elég idő a februári Ab-döntés óta.

Értem a kérdést, de hadd válaszoljak valami másra

Hogy tisztábban lássunk, rákérdeztünk a NAV-nál, hogy az Ab-döntés óta hányan kérték vissza önellenőrzéssel a pénzüket és hány esetben szabtak ki emiatt bírságot. Megkérdeztük azt is, hogy mekkora volt a kiszabott bírságok összege, de válaszként csak annyit írtak, hogy:

A NAV – mint jogalkalmazó szerv - a jogszabály hatálybalépését követően tud választ adni kérdéseire, addig türelmét kérjük.

Valószínűleg arra a jogszabályra gondoltak, aminek az elkészültét a kormány ígérte meg: ebben rendeznék a 98 százalékos adó visszaigénylésének rendjét. Az viszont teljesen egyértelmű, hogy nem ezt kérdeztük, hanem egy statisztikai adatot, aminek semmi köze a készülő jogszabályhoz. Telefonon is érdeklődtünk, hogy várható-e érdemi válasz, ekkor egy újabb emailt küldött a NAV:

 a válaszunkat már megküldtük

– írták. Végül közérdekű adatigénylést nyújtottunk be a statisztikai adatokért, erre augusztus nyolcadikáig kell válaszolnia a NAV-nak.

Augusztusban lejár egy határidő

Még az sem biztos, hogy önellenőrzéssel kell visszakérni a NAV-tól a pénzt. Karsai például azt mondta, hogy a törvények szerint adó-visszatérítés keretében kell kérni ezt a pénzt, mert ez az eljárás van kitalálva azokra az esetekre, amikor az Alkotmánybíróság döntése miatt kell adót visszafizetnie az államnak. Ennek az eljárásnak a megindítására a február 24-i Ab-döntés után csak 180 napja van az embereknek, ami augusztus 20-a után nem sokkal le is jár. Ezért akár az is előfordulhat, hogy akik addig nem kérték vissza a pénzüket, azok már soha nem is kaphatják meg. Ennek az esélyét csökkenti ugyanakkor, hogy a Miniszterelnökség azt mondta: a 98 százalékos különadó visszafizetésének módjáról szóló jogszabály előkészítés alatt van.

A cikkben szereplő ember nevét megváltoztattuk.