Az államtitkár bocsánatot kért a szélhámos gittegyletektől

2014.07.29. 12:23 Módosítva: 2014.07.29. 12:25

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára bocsánatot kért az ATV-n, amiért korábban azt mondta: "párthoz kötődő, szélhámos gittegyletek" kezelik a Norvég Alap által nyújtott civil támogatásokat.  

Bocsánat, a szélhámos gittegyletet valóban szerencsétlen volt nekem megfogalmaznom, mert elvitte a vitát egy olyan személyeskedésbe, ami teljesen felesleges volt.

Csepreghy a műsorban Nun Andrással, a pénzek elosztásáért felelős konzorcium egyik alapítványának, az Autonómia Alapítványnak az igazgatójával vitázott. 

Székely László alapjogi biztos július 23-i keltezésű levelében azt írta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek, hogy a Kehi nem ellenőrizheti  a mechanizmusból támogatott civil projekteket. Az új támogatási időszakban ugyanis erre az Európai Uniós Támogatásokat Auditáló Főigazgatóságot jelölték ki. 

A Kehi ellenőrzési jogköréről Csepreghy a műsorban azt mondta: a kormány és a norvég fél egyeztetett egymással, „azonban nem vagyunk egy állásponton”. Azt az államtitkár is elismerte, hogy az elmúlt 5 évben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (Kehi) volt ellenőrzési jogköre, ezt azonban a jelenlegi támogatási időszakból kivonták. Ennek ellenére ezt mondta: 

Bármennyire is sajnálatos, tudomásul kell venni, hogy Magyarországon a magyar törvények alapján kell működni és a magyar törvények alapján a közpénzek esetében a Kehinek van joga vizsgálódni.

Nun András erre azt mondta: véleményük szerint a Norvég Civil Támogatási Alapból érkező támogatás nem közpénz és ezt államközi szerződés biztosítja Magyarország számára. A két állam közötti szerződés kiköti, mely szervek vizsgálhatják ezeket a pénzeket. Nun szerint

természetesen lehet jogvita a két állam között, csak azt gondolom, hogy a kulturált és barátságos ügyintézés azt kívánná, hogy ha jogvita van, először azt lezárják a felek, nem pedig izomból nekimennek az alapnak.