Áradás, óriási jégdarabok, erős szél - megérkezett a vihar

2014.07.30. 19:46 Módosítva: 2014.07.30. 23:54

A kedden jelzett zivatarlánc fokozatosan hatolt be az országba szerda este - számol be az Időkép.hu.

Egyre nagyobb területen lett érvényes a másodfokú riasztás, a vonalba rendeződött zivatarokban elsősorban kiadós felhőszakadás (30-50 mm), nagyméretű jég (3-4 cm) és viharos kifutószél (90 km/h) fordul elő.

A dunántúli megyékben fákat döntött ki, vezetékeket és háztetőket rongált meg a vihar, az esővíz pincéket és garázsokat öntött el, több helyen villámcsapás okozott tüzet.

Zala megyéből özönvízszerű esőzéseket, Kisbér mellől 4 centis jeget jelentettek.

Nemesgörzsönyben 87 km/órás, Bakonyszombathelyen 70 km/órás, Balatonkenesén 62 km/órás szelet mértek a vihar érkezésekor.

A zivatarlánc, megállíthatatlanul haladt tovább hazánk középső területei felé. Sok helyen esett dió nagyságú jég, érdemes a kocsikkal fedett helyre állni.

Ezen a villámtérképről készült videón nyomonkövetheti, merre vonult szerda este a vihar:

Önnél is lecsapott a vihar? Lefotózta? Esetleg videó is van? Kérjük, küldje el az ugyelet@index.inda.hu-ra!

Lezárták Horvátország légterét

Az európai villámtérképen látható, hogy körülbelül 800 km hosszú zivatarlánc fejlődött ki, Koszovótól az osztrák-szlovák-cseh hármashatárig terjed hossza.

A légiirányítás áramellátásában ugyanis zavar keletkezett a vihar miatt - írja a FlightRadar24.com. A légtérzár a Ferihegy forgalmát is érintette, a Qatar Airways Zágráb-Budapest-Dohai járata több mint két órát késett, de számos zágrábi járatot törölni is kellett - írja az Airportal.hu

18 óra körül az eredeti kapacitás negyedét már helyreállították, de jelenleg is Magyarország felé kerül számos járat.

Dolgozik a katasztrófavédelem

Megállás nélkül dolgoztak a tűzoltók az ország dunántúli megyéiben, ahol a szél több tucat fát, vezetéket és gyengébb tetőszerkezetet megtépázott. A tűzoltókat úttestre és családi házakra dőlt öles fákhoz, beszakadt tetőkhöz, veszélyesen lógó cserepekhez és deszkákhoz riasztották, pincéket, alagsorokat, udvarokat, utcákat és mélyebben fekvő helyiségeket öntött el a víz.

Az egyik szombathelyi aluljáróból egy kisteherautót kellett kivontatni.

Nem ment a vonat

A nagy mennyiségű csapadék és vízátfolyások megbénították a Kőszeg és Kőszegfalva közti vasúti közlekedést. Néhány helyen a vonat nem tud biztonságosan haladni, ezért Kőszeg és Kőszegfalva között pótlóbuszokkal szállították az utasokat.

Házba ütött a villám

Egy körülbelül nyolcvan négyzetméter alapterületű családi házba csapott villám a Somogy megyei Somogytúr Zrínyi Miklós utcájában. Vízsugárral rövid időn belül eloltották a lángokat, miközben egy gázpalackot is kihoztak a házból. A tűzben senki nem sérült meg. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda estére a Dunántúl összes megyéjére másodfokú (narancssárga) riasztást adott ki. Eszerint az érintett térségekben a zivatarokat helyenként felhőszakadás, jégeső és viharos szél is kísérheti, egy-egy heves zivatargócban pedig károkozó szélroham is előfordulhat.

Éjfél után már főként a Dunától keletre, majd csütörtök reggeltől kelet felől ismét egyre több helyen várhatók zivatarok. Ezeket elsősorban felhőszakadás kísérheti, melyek során 30-55, de akár 60 milliméternél is több eső hullhat.

Közben Szerbia felől egy másik, nagyon intenzív zivatartömb közelít hazánk felé, ami éjfél után érheti el Szeged környékét.