Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Érvényes a jogsija? Egészen biztos benne?

2014.07.30. 13:57

Állítólag idén nyáron a rendőrség arra állt rá, hogy a jogosítványok hátlapján lévő lejárati dátumot ellenőrizze. Attól függetlenül, hogy ez igaz-e (mi a Patika Egészségpénztártól hallottunk a dologról), azt azért jó tudni, hogy nemcsak a jogsi „Érvényességi idő” nevű mezőjét kell szemmel tartanunk, hanem a hátlapon szereplő „Kategória érvényessége” címűt is.

Ennek az az oka, hogy a jogosítvány két dologra jó: személyazonosításra és a vezetési jogosultság igazolására.

Az előlapon szereplő dátum azt mutatja, hogy meddig alkalmas a jogsi arra, hogy igazolja a személyazonosságunkat. Az viszont, hogy meddig vezethetünk autót, a hátlapról derül ki. Életkortól és kategóriától függően különböző időre kapunk ugyanis egészségügyi alkalmassági igazolást. 40 év alatt például tíz évre jár az alkalmassági vizsga, de 70 év felett már csak két évre. Ha ez az idő lejár, a jogsival igazolhatjuk a személyazonosságunkat, de már nem vezethetünk vele. Erről itt olvashat bővebben.

Megkérdeztük a rendőrséget, hogy valóban kiemelten ellenőrzik-e a jogosítványokat; amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Frissítés, megjött a válasz!

Eszerint: Az Országos Rendőr-főkapitányság nem rendelt el és nem indított olyan közlekedésrendészeti akciót, amely a gépjárművek vezetésére jogosító okmányok érvényességi (egészségügyi alkalmassági) idejének ellenőrzésére fókuszál.