Lépfene miatt hullanak a marhák Tiszafürednél

2014.07.30. 18:47

Több szarvasmarha is elhullott lépfenében az elmúlt hetekben a Tiszafüredhez közeli tanyákon, az állatok egy részének már másodszor adtak vakcinát a szakemberek. Az eddigieken kívül újabb emberi megbetegedés nem történt, tájékoztatta a Jász-Nagykun-Szolnok megyei főállatorvos szerdán az MTI-t.

Egy gazda szerint nem náluk volt megbetegedés

A Kisvillongó tanyáról cikkünk megjelenése után jelezték, nem náluk történtek megbetegedések, nem voltak és nincsenek karantén alatt, csak egyszeri preventív vakcinázás volt az állataik között.

Megkeresésünkre Péter István megyei főállatorvos elmondta, hogy a jelentést hozzájuk beküldő helyi állatorvos Kisvillongó tanyaként hivatkozott a Tiszafüredhez közeli helyre. A dokumentumokban azonban pontos térinformációs adatokkal határozták meg a fertőzés helyét.

Péter István közölte: július 22-én egy már beoltott szarvasmarha pusztult el a tiszafüredi Kisvillongó tanyán. Egy nappal később az intézeti vizsgálat megerősítette a lépfene tényét, ezért az ottani állatállományt - 256 szarvasmarhát, 12 kecskét, 3 lovat és 8 kutyát - ismét beoltották.

A tiszafüredi Jordán tanyán lévő állatok közül július 8. és 23. között 16 hullott el, és 14 esetben a vizsgálat lépfenét mutatott ki. Július 23., a második oltás után 7 állat pusztult el, egy állat esetében állapítottak meg lépfenét.

Péter István elmondta, továbbra is megfigyelés alatt van egy 256 szarvasmarhából és egy 200 húsmarhából álló állomány, valamint a City-Farm Kft. 71 állata. Egy negyedik állománynak, 160 állatnak a helyi zárlatát és megfigyelési kötelezettségét, valamint legeltetési tilalmát szerdán feloldották.

A megyei főállatorvos közölte azt is, hogy a Hortobágyon továbbra is vannak olyan területek, ahol tilos az állatok legeltetése, ezekről a helyekről térképes tájékoztatást kaptak a gazdák. A lépfenefertőzést július 2-án állapították meg a City-Farm Kft. állatállományában bekövetkezett elhullások után.

Az állatok korábban pusztultak el, de a tulajdonos csak több szarvasmarha megbetegedése, elhullása után értesítette a hatósági állatorvost. A járványtani nyomozás során kiderült, hogy több kényszervágott állat ellenőrizetlen húsából kaptak a helyi főzőkonyhák is. Lépfenefertőzés gyanújával nyolc, az állatok közelében lévő ember került kórházba. Az ügyben a rendőrség nyomozást indított.