Schiffer: Seszták egy offshore-miniszter

2014.07.30. 15:11

Schiffer András az LMP társelnöke szerint Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter offshore cégekhez kötődik. A Népszabadság írta meg, hogy a Sesztákhoz kötődő cégek egyikének tulajdonosa végső soron egy Seychelle-szigeteki offshore cég.

Volt olyan EU-s támogatás, ami egy Sesztákhoz kötődő, offshore-tulajdonú cégnél landolt, pedig az Alaptörvény 38. cikke szerint állami pénz csak átlátható tulajdonosi szerkezetű cégnek fizethető ki.

Schiffer idézi a Tax Justice Network nevű adóelkerülést kutató szervezet számítását, ami szerint 1980 óta Magyarországról 242 milliárd dollár (56 ezermilliárd forint, a Holdra szállást is magában foglaló Apollo-program 9,5-szerese) értékben vittek el pénzt offshore területre. Ez a magyar államadósság két és félszerese. „Ennek alapján egyértelmű, hogy az offshore a rendszerváltás óta Magyarország fejlődésének egyik legsúlyosabb kerékkötője, éppen ezért felfoghatatlan, hogy a kormány semmilyen konkrét lépést nem tesz ennek megakadályozásra, miközben a lehetőség meglenne rá” – írja Schiffer.

Az LMP szerint a kormány nem harcol elég keményen az offshore cégek ellen. „Az LMP szerint  Magyarország felemelkedését nem biztosíthatják olyan személyek, akik saját üzleti tevékenységük révén közvetlenül járulnak hozzá az állam és a tisztességes magyar adófizetők megrövidítéséhez” – írja.