16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Egy évig bontják majd a pécsi magasházat

2014.07.31. 18:10

A pécsi önkormányzat csütörtökön kiírta a negyed évszázada üresen álló magasház bontására vonatkozó közbeszerzési eljárást - közölte az MTI.

Páva Zsolt polgármester szerint a lehető legmagasabb fokú odafigyelés mellett és a legbiztonságosabb módon szeretnék lebontatni a toronyházat. Szakértői számítások szerint a huszonöt emeletes építmény egy-egy szintjének elbontásához legalább kilenc munkanap kell, ez alapján úgy készülnek, hogy a bontási munkák és a romok eltakarítása egy évig tart. Egy-egy szint elbontásakor 770 tonna törmelék keletkezik majd, amit 15-20 teherautó képes elszállítani - mondta.

Forró drót

A közbeszerzés kiírásakor meghatározták azt a technológiai eljárást is, amivel biztosítható, hogy minimális legyen a por mennyisége. Hamarosan létrehoznak egy ingyenesen hívható telefonszámot, amin folyamatosan várják a pécsiek bejelentéseit és észrevételeit a bontással kapcsolatban.

Állami támogatással bontják

Páva Zsolt június végén sajtótájékoztatón jelentette be, hogy hivatalosan is a helyi önkormányzat birtokába került az 1989 óta üresen álló pécsi magasház. A város az épületet 2008 óta birtokló gazdasági társaság felszámolási eljárása során szerezte meg a létesítmény tulajdonjogát 25 millió forintért. A bontási munkálatokhoz állami támogatásra számíthat Pécs, ugyanis, mint azt a polgármester akkor hangsúlyozta, Orbán Viktor miniszterelnök korábban ígéretet tett arra, hogy egymilliárd forintot biztosít e célra.

A magasház az 1970-es évek közepén épült, de vázszerkezetének korróziója miatt idővel életveszélyessé vált, ezért 1989-ben ki kellett üríteni. Az önkormányzat 2003-ban 360 millió forintért megerősíttette, majd eladta a házat, de 2007-ben visszakerült a tulajdonába. Az önkormányzat az épületet egy évvel később a spanyol Grupo Milton befektetői csoport projektcégének, a La Torre Kft.-nek értékesítette egy ingatlancsomag részeként, de az új tulajdonos sem tudta hasznosítani, ráadásul többször fel kellett szólítani, hogy gondoskodjon az épület bekerítéséről, őrzéséről.

Nem lesz kolesz

A Baranya Megyei Kormányhivatal a veszélyessé vált épületre tavaly ősszel adott ki bontási határozatot, ami ez év elején vált jogerőssé. 2003-ban az épületet azzal az igénnyel erősítették meg, hogy lakóházként, kollégiumként, idősek otthonaként vagy irodaépületként hasznosulhasson. A számítások eredménye azonban mindig az volt, hogy a ház rekonstrukciója és fenntartása többe kerülne, mint újat emelni a helyén.  • Tippek
  • Bankszámla