Balog Zoltán még vizsgálná a titkosszolgálatokat a romagyilkosságok ügyében

2014.08.01. 14:13 Módosítva: 2014.08.01. 14:26

Alapos vizsgálat szükséges a titkosszolgálatoknak a romagyilkosságokkal kapcsolatos tevékenységéről - mondta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a Spiegel Online-nak. Balog párhuzamot vont a 2008-2009-es magyarországi gyilkosságsorozat és a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) nevű német neonáci terrorista sejt ügye között,  és ezt mondta:

Ahogyan Németországban, úgy Magyarországon is csődöt mondtak a titkosszolgálatok. Szándékosság volt ez, vagy hanyagság? Ezt a kérdést tovább kell vizsgálni.

A német lap Romagyilkosságok Magyarországon - Megemlékezés helyett gyűlölet címmel közölt összeállítást, írja az MTI. A cikkben hangsúlyozták, hogy a gyilkosságsorozat után öt évvel "gyakorlatilag nincs nyilvános megemlékezés", és az akkori szocialista-liberális kormány képviselői közül mostanáig senki nem kért bocsánatot a túlélő áldozatoktól a hatóságok hibáiért.

Balog Zoltán református lelkészként viszont augusztus 3-án minden évben istentiszteletet tart, amelyre meghívja a túlélőket és az áldozatok családtagjait, írja a Spiegel. Az áldozatok és hozzátartozóik ugyancsak a miniszter kezdeményezésére kapnak humanitárius segélyt a kormánytól, írja a Spiegel. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az idén márciusban közölte, hogy a kormány a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület javaslata alapján 70 millió forinttal járul hozzá a romagyilkosságok áldozatainak megsegítéséhez. Akkor arra emlékeztettek, hogy a 2008–2009-es romagyilkosságok közvetlenül vagy közvetve érintett áldozatai csak a 2010-es kormányváltás után kaptak állami támogatást. Balog Zoltán 2010-ben, akkor még a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi felzárkózásért felelős államtitkáraként 8,5 millió forintot juttatott az áldozatok családjainak, és ebből felújítottak négy lakóházat a Phralipe Független Cigány Szervezet segítségével.

A cikkben megszólal Gulyás József, az SZDSZ egykori politikusa is, aki 2009-ben a parlamenti vizsgálatot vezette az ügyben. Gulyás szerint a rasszista alapú romagyilkosságok példa nélküliek Közép-Kelet-Európában. A téma Gulyás szerint az egykori szocialista-liberális kormány tagjainak és a mostani kormánynak is kínos. Mindenki szeretné az ügyet gyorsan és feltűnés nélkül lezárni. 

A német lap megemlíti azt is, hogy a közelgő önkormányzati választáson Miskolcon három romaellenes polgármester-jelölt indul. A mostani polgármester és jobbikos kihívója azon versengenek, melyikük tudná hatákonyabban kiköltöztetni a városból a környező falvakba a romákat.  A harmadik jelölt pedig az a Pásztor Albert, aki a romákat a bűnözéssel azonosítja.

A német  Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) 2000 és 2007 között legalább tíz gyilkosságot követhetett el, nyolc török és egy görög bevándorlót, valamint egy rendőrt ölt meg. A neonáci terroristákat robbantásos merényletekért és bankrablásokért is felelősnek tartják. A háromfős csoport 2011 őszén lepleződött le, azután, hogy az egyik tag feladta magát, két társa pedig öngyilkosságot követett el.

Az NSU ügye megmutatta, hogy a német hatóságok súlyos kudarcot vallottak a neonáci gyűlöletcselekmények feltárásában, és megmutatta azt is, hogy az országban jóval kiterjedtebb a militáns szélsőjobboldali szubkultúra, mint ahogy a szakértők addig gondolták.