Egyszerre van hőség- és viharriasztás

2014.08.02. 12:16

Fokozta a hőség miatt kiadott figyelmeztetéseket a meteorológiai szolgálat szombaton. Öt megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Emellett öt megyében és a fővárosban továbbra is lehetnek heves esőzések.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délelőtt az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében figyelmeztetnek a hőség miatt. Ezekben a megyékben a napi középhőmérséklet tartósan 25 Celsius-fok felett alakulhat. A Tisztántúlon a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon meghaladja a 25 fokot.

 A várható heves zivatarok, valamint a felhőszakadás miatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest megyére és Budapestre adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

A meteorológiai szolgálat azt írta: szombaton a délután második felétől éjfélig lehet számítani zivatarra, elsősorban a Budapest-Békéscsaba tengely mentén. Vasárnap a késő délelőtti óráktól összességében több helyen, de nagyobb számban az ország középső sávjában várható zivatar kialakulása. A zivatarokat jellemzően továbbra is felhőszakadás kísérheti: lokálisan rövid idő alatt 20-50 milliméter csapadék is lehullhat. Emellett helyenként erős vagy viharos (50-80 kilométer/órás) széllökés és jégeső (1-2 centiméteres átmérőjű jéggel) is előfordulhat.

Az előrejelzés szerint szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 34 fok között várható, keleten lesz a melegebb. Késő estére 19-26 fokig hűl le a levegő.