Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Kiteljesedik egy régi liezon, összejön az LMP és a 4K!

D SOS20121019025
2014.08.04. 11:34
Néhány napon belül aláírhatják az LMP és a 4K! önkormányzati választási megállapodását. Az LMP-nek nincs elég embere, azért az egyik fővárosi kerületben átengedi a polgármesteri, számos helyen pedig a képviselői jelöltállítás egy részét a kisebb partnernek. 4K!-s lesz az LMP fővárosi listájának 4. helyezettje is.

Az Index információi szerint a Lehet Más a Politika (LMP) és a Negyedik Köztársaság Párt (4K!) a hétvégére tető alá hozhatja budapesti együttműködési megállapodását, amely a két szervezet önkormányzati választási együttműködésének módját rögzítené.

Az LMP-t főként az motiválja a partnerkeresésében, hogy nincs elég megbízható párttagja az összes jelölti hely betöltéséhez. Az emberhiány miatt valószínű, hogy a fővárosi kerületek közel felében több önkormányzati képviselőjelöltet is kölcsönöznek majd a 4K!-tól, két kerület jelöltállítását pedig lényegében felesben oldanának meg a kis partnerrel.

Úgy tudjuk, hogy a tervek szerint a Pesterzsébeten a polgármesterjelöltet, a jelölteket és a listavezetőt is a 4K! adja majd, Soroksáron viszont a polgármester-jelölés továbbra is az LMP-nél maradna, a jelöltek fele viszont 4K!-s lenne. A pesterzsébeti 4K!-s polgármesterjelölt negyedikként felkerülne az LMP fővárosi listájára is.

A két párt már az áprilisi országgyűlési választásra is együttműködést tervezett, a 2013 elején megkezdett tárgyalások azonban néhány hónap után zátonyra futottak.

A 4K! 2013 novemberében be is támadta az őt kikosarazó LMP-t, miután az egyik vidéki jelöltje egy félmondatában nem támogatta a könnyű drogok liberalizációját. Schiffer András LMP-s vezető akkor egy Facebook-bejegyzésben próbálta elsimítani a helyzetet, műbalhénak titulálva a hoppon maradt partner beszólásait.

A 4K! végül nem tudta összehozni az országos listához szükséges 16 ezer aláírást, ezért a párt a parlamenti választások előtt egy hónappal úgy döntött: mozgalomként folytatja tovább működését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?