Különös árzuhanás előzte meg Rogán helyettesének lakásvásárlását

2014.08.04. 19:33
A Szentgyörgyvölgyi Péter által megvett ingatlant alaposan leakciózta az V. kerületi önkormányzat, mielőtt a politikus megvette. A pénzt nem kellett egyben kifizetnie, kamatmentesen, részletekben törleszthet.

19 millió forintért vett egy olyan lakást Szentgyörgyvölgyi Péter alpolgármester az V. kerületi önkormányzattól, amely piaci alapon legalább 40 millióba kerülhetett volna - írta az Origo. A lap szerint Szentgyörgyvölgyi - aki Rogán Antal támogatásával lett alpolgármester az V. kerületben - olyan kedvező konstrukcióban állapodott meg az önkormányzattal, amellyel akár 10-12 milliót is sporolhat a lakáson.

A vagyonnyilatkozata alapján nem tiszta, hogy Szentgyörgyvölgyi pontosan hogyan jutott a Szerb utcai 110 négyzetméteres lakáshoz, pedig a másik három ingatlanánál precízen feltüntette a szükséges adatokat.

Szentgyörgyvölgyi csak annyit írt a vagyonnyilatkozatában, hogy van 19 millió forint tartozása az önkormányzat felé, de nem részletezte, hogy miért. Azt már az önkormányzat írta meg az Origo kérdésére, hogy a tartozás a lakásvásárlásból keletkezett.

Az önkormányzat szerint azért került 19 millióba a lakás, mert kerületi bérlőként Szentgyörgyvölgyinek csak a becsült összeg 75 százalékát kellett kifizetnie. Ez a kedvezmény szerintük mindenkire vonatkozik, aki régóta bérel önkormányzati ingatlant a kerületben.

Az önkormányzat szerint tehát az ingatlan teljes ára 25 millió forint volt. Ezt a kerület Tulajdonosi és Elidegenítési Bizottsága is megállapította tavaly decemberben. Viszont másfél évvel azelőtt ugyanez a bizottság még 33 millió forintban határozta meg ugyanennek az ingatlannak az árát, vette észre az Origo. Nem világos, hogy mi alapján szállították le az árat, volt-e értékbecslés, vagy a bizottság saját hatáskörében döntött.

Az ingatlanhirdetések szerint az utcában és a környékben a hasonló méretű lakások 40-60 millió forintba kerülnek.

A cikkre reagálva hétfő este közlemény adott ki az V. kerületi önkormányzat. Azt írják, hogy  a lakás értékbecslését igazságügyi értékbecslő végezte, és

több, mint 2000 egyszerű önkormányzati bérlő esetén pont ugyanígy járt el Belváros-Lipótváros Önkormányzata, ennyien vehették meg hasonló árakon a lakásaikat. Köztük baloldali önkormányzati képviselők

Konkrét példákat is hoznak, a közlemény szerint Pásztor Tibor 50 százalékos kedvezménnyel, 7246 750 forintért, Kovács Alex ugyanekkora kedvezménnyel 10 364 800 forintért
vásárolta meg belvárosi lakását.

A közlemény arra nem tér ki, hogy Szentgyörgyvölgyi lakásának esetében miért volt először 33, aztán 25 millió forintra becsülve a lakás értéke.