Berlin miatt titok marad, hogyan rendelték az Orbán-cikket a New York Timesba

2014.08.05. 10:20
Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója szerint pénzügyi érdekcsoportok állnak a New York Times pénteki cikke mögött, amelyben a lap Orbán Viktor illiberálisdemokrácia-víziója miatt uniós szankciók bevezetését javasolja Magyarország ellen. Hogy jobban belelássunk, megkértük Mrázt, magyarázza el, hogyan tevékenykednek azok a bizonyok körök ott Nyugaton.

A New York Times pénteken azt javasolta Brüsszelnek, hogy Orbán Viktor miatt 21 milliárd euróval csökkentse Magyarország infrastrukturális támogatásait, valamint függessze fel az ország szavazati jogát.

A napilap szerint a Putyin-rajongó magyar miniszterelnök fittyet hány az EU-ra, és antidemokratikus intézkedéseket hoz, és folyamatosan ássa alá az unió tekintélyét.

Az újság példaként említi az Alkotmánybíróság megkerülését – miután a testület egyes intézkedéseket alkotmányellenesnek talált, de a kormány azokat végül az alkotmányba téve érvényesítette –, a hajléktalanok elleni intézkedéseket, a kémként kezelt civil szervezetek elleni fellépést és az egyházakról rendelkező törvényt, amely több száz gyülekezetet fosztott meg az egyházi státusztól.

Mráz pénteken a közszolgálati televízió Híradójában sima elemzőként nyilatkozott a New York Times írásáról, és azt állította, hogy mivel az Egyesült Államoknak nincs köze Magyarország és az Európai Unió kapcsolatához, a cikkel valójában gazdasági vagy politikai csoportok akartak nyomást gyakorolni Magyarországra, amihez a médiát használták. Mráz szerint a támadás mögött olyan külföldi érdekcsoportok állhatnak, amelyek jelentős bevételektől estek el a rezsicsökkentés, a bankadó vagy a reklámadó miatt.

„A kormány számos olyan intézkedést hozott az elmúlt öt évben, ami sértett bizonyos érdekeket. Ezek az érdekcsoportok pedig megpróbálnak nyomást gyakorolni a kormányra. Ez történt most is. Talán a legfrissebb konkrétum emögött a reklámadó”

– mondta a Híradóban Mráz Ágoson Sámuel.

Az Index szerette volna megtudni, hogy Mráz Ágoson Sámuel milyen pénzügyi csoportokra gondolt, amikor nyilatkozott a Híradónak, illetve hogy szerinte a rezsicsökkentéssel megkárosított cégek hogyan diktálhatták a cikket a New York Timesnak.

Mráz azt mondta, sajnos a kérdések részletesebb és nagyobb lélegzetű válaszokat igényelnének. Erre azonban nincs ideje, mert éppen Berlinbe készül, és a repülőút előtt minden perce be van táblázva. Legközelebb visszatérése után, augusztus 15-én tudna nyilatkozni.