Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Változhat a reklámtörvény, célkeresztben a Facebook és a többiek

2014.08.05. 06:18

A reklámtörvénnyel kapcsolatban az internetes tartalomszolgáltatók adókötelezettségére vonatkozóan további szabályozási feladatok lesznek, mert ezek a cégek nem veszik ki a részüket a hazai közteherviselésből - ezt nyilatkozta L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a Napi Gazdaságnak.

RTL: A pénzt vissza fogjuk kapni

A reklámadó lényegében egy a kormánynak adott hitel, amit az RTL Klub kamatostul fog visszakapni az igazságszolgáltatás útján a kabinettől – mondta a Népszabadságnak az RTL Klub egyik vezető személyisége. A reklámadó éves szinten 4,5 milliárdos pluszterhet jelent az RTL Klubnak. A luxemburgi székhelyű nemzetközi médiavállalat több alkalommal is egyértelművé tette: minden lehetőséget megragadnak arra, hogy társaságukat megvédjék, ahogy fogalmaztak, a működésüket ellehetetlenítő adótól.

Az államtitkár elmondta, hogy a reklámadóból várható nyolcmilliárdos összeg nem kap külön címkét, hanem közvetlenül az államkasszába folyik. Érdekesen indokolta meg, hogy a reklámadó miért lett forgalmi típusú elvonás. Azért - így L. Simon -, mert a tapasztalatok azt mutatták, hogy az érintett vállalatok ügyesen tüntetik el a tényleges profitot. "Azt gondoljuk, hogy nehezíti az adóelkerülést, ha az elvonás a bevételi oldalt célozza meg" - mondta. 

"A jogszabály tartalma mögött nincs, és nem is volt olyan kormányzati szándék, amely az említett kereskedelmi csatorna ellen irányulna" - reagált arra, hogy a reklámadó terheinek 40 százaléka az RTL Klubot sújtja. De nem is olyan nagy baj ez, mert az államtitkár szerint az RTL Klubnál van pénz dögivel. "A cég egyébként évről évre komoly nyereséget ér el, nem valószínű, hogy néhány milliárd forintos elvonástól egyszeriben padlót fognának" - mondta.

Az államtitkár a lapnak beszélt a Várnegyed rekonstrukciójáról is, amelynek legkésőbb 2016-ban el kell startolnia. Az épületegyüttes átalakításának költségei meghaladják majd a százmilliárd forintot, a beruházás tíz év alatt valósulhat meg. A Várbazár munkálatai augusztus végén befejeződnek, ezzel lezárul a több mint 11 milliárd forintot felemésztő beruházás. 

  L. Simon szerint arról nincs szó, hogy a miniszterelnökön és a Miniszterelnökségen kívül más kormányzati egységek a Várba költöznének, de a Vár a jelenleginél sokkal erősebb állami reprezentációs szerepet kap úgy, hogy a turizmus számára is kínálatot biztosítson.