nonononononono

Budapesten tombolt az év vihara

2014.08.06. 16:50 Módosítva: 2014.08.06. 23:47

Szerda délután előbb Debrecen, később pedig Budapest belvárosát érte el a vihar hatalmas felhőszakadással. Budapesten csak aprószemű jég esett – írja az Időkép.hu. A radaron annyit lehetett látni a vihar kezdetekor, hogy egy hatalmas piros paca terítette be Budapestet. Így:

Az országban több mint negyven településen esett szerda délután/este, főként Közép- és Észak-Magyarországon alakultak ki zivatarzónák.

3. kerület Aquincum lakótelep

Este 7 órakor a BKK azt közölte, hogy hosszabb menetidővel közlekedik a 8-as, a 9-es, az 53-as, a 86-os, a 95-ös, a 160-as, 260-as és 260A, a 293-as busz, valamint a 47-es villamos, és szerdára leállították a Libegőt.

Korábban a 24-es, a 37-es, az 50-es és a 61-es villamos, továbbá a 70-es és 83-as troli sem tudott egy szakaszon közlekedni a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék miatt.

Kicsit felgyűlt a víz a repülőtérre vezető úton...
Kicsit felgyűlt a víz a repülőtérre vezető úton...
Fotó: Pázmándy Róbert gifje

A 83-as troli a teljes útvonalon leállt, a BKK szerint a 9-es busz használható helyette.

Az alábbi olvasói videón látható, ahogy a 36-os busz áthajózik az utcákon, és közben az ajtaján ömlik be a víz:

36-os busz dél-pesten

Káosz a vasúti közlekedésben

Az ország keleti és középső részén több vonalon beázások és villámcsapások miatt elromlottak a biztosítóberendezések, és fák dőltek a vasúti pályatestre, jelentős késéseket okozott - közölte a MÁV.

15 óra 49 perckor Tura és Hatvan között 16 óra 05 perckor, Karcag és Püspökladány között 16 óra 23 perckor Rákos állomás teljes biztosítóberendezése elromlott, 16 órakor Csengőd-Fülöpszállás között is a biztosítóberendezés, valamint 16 óra 20 perckor Csomád és Veresegyház között a pályára veszélyesen bedőlt fa, Pestszentlőrinc és Vecsés között 16 óra 35 perctől az egyik vágányra fadőlés okozott komoly fennakadásokat a közlekedésben. Emiatt a Budapest-Hatvan-Miskolc, a Budapest-Cegléd-Szolnok-Záhony, a Budapest-Újszász-Szolnok-Lőkösháza, a Budapest-Veresegyház-Vác, vonalakon 40-50 perc közötti késések voltak.

Árokban a busz Dél-Pesten

Kaotikus állapotok uralkodtak Dél-Pesten is, ahol a Méta utca volt járhatatlan - írta olvasónk. Egy BKV-busz árokba csúszott, a buszon még voltak utasok, nem tudtak leszállni a 30-40 centis víz miatt.

A környékről folyamatosan szirénázás hallatszott, rengeteg környező utca állt a víz alatt. Tíz perc alatt két mentőautó is próbált átjutni a környéken, de nehezítette a dolgot, hogy a Goroszló-Tövishát utca is járhatatlan volt - tudósított olvasónk. A 36, 198, 194-es járatokat érintette leginkább a helyzet.

Korábban szerda délután Debrecenre már lecsapott a vihar, a legnagyobb károkat itt a nagy mennyiségű csapadék és jég okozta. A tűzoltók 25 helyszínen dolgoznak a megyeszékhelyen, főként lépcsőházakból és családi házak pincéjéből szivattyúzzák a vizet. A Dehir.hu cikkében sok kép és videó mutatja be a helyzetet.

Lőrinc a rekorder

A legtöbb csapadékot a meteorológiai szolgálat pestszentlőrinci állomásán mérték. Ott 3 óra alatt 67 milliméternyi eső hullott. Ebből több mint 60 milliméter egy óra alatt. A harminc éves átlag alapján 54 milliméter körül van a főváros térségében az augusztusi havi csapadék.

A Budapesten lehullott nagy mennyiségű csapadék és erős szél miatt szerda kora estig több mint nyolcvan bejelentés érkezett a katasztrófavédelem ügyeletére. A fővárosi tűzoltókat általában leszakadó ágak, kidőlt fák, elárasztott pincék és garázsok miatt riasztották. A kárfelszámolás folyamatos.

Veresegyház is

Házak pincéit, valamint több szuterént is elöntött a víz Veresegyház térségében. Erdőkertesről és Szadáról érkezett a legtöbb, körülbelül húsz bejelentés vízkárokról. Számos ingatlan pincéjében 20-30 centiméter magasan állt a víz, a rövid idő alatt lezúduló csapadékot csak nehezen nyelték el a lefolyók. A tűzoltók folyamatosan szivattyúztak.

A fővárosi hivatásos tűzoltók délután négy óra óta folyamatosan számolták fel a felhőszakadás okozta károkat. Útra, épületekre, villamosvezetékekre dőlt fákat távolítanak el, emellett lakóházak pincéjéből is szivattyúzták a befolyt vizet. A XVIII. és a XXI. kerületben vízben elakadt gépkocsikon is segítettek.

Ez a videó pedig az Index épületében készült.

Szakadó eső, villám és mennydörgés

Önt hol és hogy kapta el a vihar? Van fotója/videója róla? Kérjük, legyen olyan kedves elküldeni ide: ugyelet@mail.index.hu !