Szépen kerestek Orbánék tanácsadói

2014.08.06. 11:21

Most járt le a minisztériumok válaszadási határideje az MSZP-s Demeter Márta körkérdésére arról, kikkel kötöttek tanácsadói szerződést. A válaszok kedd este kerültek fel a parlamenti honlapra. Több tárca nem gyűjtötte össze külön levélben az információkat, csak továbbirányította Demetert a kormány hivatalos oldalára, ahol a szerződésekről szóló táblázatokat közzé szokták tenni.

Így tett a Miniszterelnökség is, viszont ezzel párhuzamosan majdnem egy év után friss táblázat jelent meg a szerződéseiről a Kormány.hu-n. Ezelőtt a legutóbbi miniszterelnökségi összesítés dátuma 2013. szeptember 27. volt. A 2013–2014-es szerződéseket tartalmazó új lista augusztus 4-i.

Tavaly szeptember 27-i után 33 darab ötmillió forintnál kevesebbről és 14 darab ötmillió forintnál többről szóló megbízási szerződés volt életben. 2014-ben az ötmilliónál kisebb értékű megbízásokból 23, az ötmilliónál többek kerülőkből 11 darab volt.

A táblázat szerint Sonkodi Balázs, az új stratégiai ügyekért felelős államtitkár, aki Lázár János egyik kísérője volt luxusútjain, államtitkári kinevezéséig, júniusig havi bruttó 885 ezer forintért nyújtott szakértői háttértámogatást a Miniszterelnökség  Szakmapolitikai Főosztályának működéséhez egészségügyi és gazdaságpolitikai szakterületeken. Benkő László Gábor gazdasági-humánpolitikai tanácsokat adott Lázárnak havi bruttó 782 400 forintért.

Az egyik tanácsadó, Nagy Fanni havi bruttó 350 ezer forintot keresett azzal a táblázat szerint, hogy háttértámogatást nyújtott a  miniszterelnök külföldi utazásainak szervezéséhez, és lebonyolításához.

Külföldre irányuló BTL kommunikációs tevékenység nyújtásával bízták meg a FWD Affairs Kft.-t, havi 1 999 990 forint plusz áfáért. Dr. Grósz Andor havi 1 millió forintért foglalkozik szakpolitikai stratégiák és állásfoglalások kidolgozásával, külső vagy belső egyeztetéseken szakmai tanácsadás nyújtásával.

„A magyarországi zsidó közösségekkel kapcsolatos feladatokhoz kapcsolódó jogi tanácsadásra” havi bruttó 500 ezret fizettek a Dr. Bordás Vilmos Ügyvédi Irodának. A Szabadság téri emlékművön 7 millió 600 ezer forint plusz áfát keresett a Pro-Ber Mérnök Szolgáltató Kft., feladata a „Magyarország német megszállásának emléket állító emlékmű létesítésére irányuló beruházáshoz kapcsolódó beruházáslebonyolítói, mérnöki tanácsadói és építési műszaki ellenőri feladatok ellátása” volt. 

A Kormány.hu-hoz szövegrögzítési és szövegszerkesztési háttértámogatásra, nyelvhelyességi ellenőrzésre havi bruttó 214 ezer forint fizettek, és ugyanennyiért szerződtek erre a feladatra is: „a kormányzati rendezvénykommunikációs stratégia átültetése a miniszterelnökségi programok gyakorlatába, ide értve különösen az egyes eseti rendezvények kommunikációinak összehangolását”.

A teljes táblázatokat innen lehet megnyitni.