Nem fogjuk megtudni, kinek telefonált Orbán Viktor

2014.08.06. 14:59
Kikértük Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi híváslistáját, miután a Fehér Ház is nyilvánosságra hozta Barack Obama külföldi állami vezetőkkel folytatott beszélgetéseinek összesítését. A miniszterelnöki sajtóiroda szerint nincs mit kiadni, mert minden nyilvános.

Érdekes adalék lenne a Magyarország nemzetközi helyzetének értékeléséhez, ha tudnánk, hogy az ország vezetője kivel tart fenn telefonos kapcsolatot a világ kormányfői közül, és kivel milyen gyakran beszél.

Szerdán hozták nyilvánosságra Barack Obama amerikai elnök híváslistáját. Ebből kiderült például, hogy az Egyesült Államok elnöke az idén már kilencszer tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyinnal, de legtöbbször Angela Merkelt hívta. Vele majd minden hónapban kétszer egyeztetett. Biztosra vehető, hogy az ukrán válság jelentősen befolyásolta, kiket és hányszor hívott Obama. Az adatok szerint ugyanis Lengyelország és az összes balti állam vezetője is kapott hívást Washingtonból, a listájából azonban az a szomorú tény is kiviláglik, hogy az elnöknek nem sok tárgyalnivalója akadt Közép-Európában. Ausztriát és Svájcot is beleértve egészen Görögországig a térség fehér folt maradt Obama telefontérképén.

Az Index megkereste Orbán Viktor sajtósát is, hogy kikérje a magyar miniszterelnök hasonló jellegű telefonos összesítését, kik voltak azok a nemzetközi vezetők, akikkel az ügyek halaszthatatlan jellege vagy fontossága miatt telefonos tárgyalást folytatott.

Havasi Bertalantól azt a választ kaptuk, hogy „Orbán Viktor külföldi vezetőkkel folytatott tárgyalásairól a Miniszterelnöki Sajtóiroda rendszeresen és részletesen beszámol a közvéleménynek. A Kormány.hu honlapon évekre visszamenőleg megtalálja ezeket az információkat.”

A Kormány.hu-n az oldal keresőjével természetesen egyetlenegy miniszterelnöki telefonos tárgyalást sem találtunk.

A 2014-es sajtóhírek között böngészve bukkantunk rá két esetre, amikor bejelentették a kormányfő telefonos tárgyalását, de egyik alkalommal sem Orbán volt a kezdeményező.

Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke az áprilisi választási győzelem után hívta Orbánt, hogy gratuláljon Magyarország 15 éves NATO-tagságához, de természetesen ő sem hagyta ki, hogy az ukrajnai helyzetről egyeztessen. A választás utáni napokban jött egy telefon Li Ko-csiang kínai miniszterelnöktől is.