Nincs bejegyezve Floridában a Gyermekrák amerikai szervezete

2014.08.06. 20:45

Még nincs bejegyezve Floridában a Gyermekrák Alapítvány ötéves amerikai szervezete, a Children Cancer Foundtaion Inc., de az eljárás folyamatban van - közölte az MTI-vel a Floridai Mezőgazdasági és Fogyasztói Szolgáltatási Hivatala (FDACS).

A Magyar Nemzet kedden azt írta, hogy vizsgálatot kezdeményeznek Floridában a Balogh István-féle Gyermekrák Alapítvány amerikai szervezete ellen. A lap szerint ennek hátterében az állhat, hogy a FDACS az elmúlt hónapokban hiába próbálta felvenni az alapítvánnyal a kapcsolatot, hogy tisztázza, pontosan milyen tevékenységet végeznek Floridában.

Balogh István háza Floridában
Balogh István háza Floridában
Fotó: Google Street View

A cikk szerint a Children Cancer Foundationt New Yorkban alapították 2009-ben, és 2011-ben Floridában is bejegyezték. Ám ez utóbbi államban ahhoz, hogy gyűjthessen adományokat, a jogszabályok szerint megfelelően kellett volna regisztráltatnia magát az FDACS-nél, és később többek közt rendszeresen tájékoztatnia kellett volna a hivatalt arról, mennyi adományt gyűjtött és azt mire költötte.

Nem kaptak választ az alapítványtól

"Ezt a jótékonysági szervezetet nem jegyeztették be Floridában, ahogy azt a törvény megköveteli" - írta e-mailben a Children Cancer Foundationről Erin Gillespie, a FDACS biztosának sajtótitkára. "Megpróbáltunk kapcsolatba lépni velük, de nem kaptunk választ, ezért az információt elküldtük a nyomozati egységünkhöz. A jótékonysági szervezet kapcsolatban áll a Fogyasztói Szolgáltatási Részlegünkkel és a bejegyeztetésén dolgozik" - tette hozzá.

"A Children Cancer Foundation, Inc-et semmilyen hatóság, sem írásban sem telefonon nem kereste meg, noha a nap 24 órájában telefonon, email-en elérhető vagyok" - írta az MTI megkeresésére Balogh Klaudia, a Children Cancer Foundation kommunikációs igazgatója. "A Children Cancer Foundation, Inc a jogszabályoknak megfelelően végzi a munkáját. Abban az esetben ha megkeresés érkezett volna, természetesen minden kérdésükre válaszoltam volna" - közölte.

Az alapítvány honlapja szerint a Children Cancer Foundation 2012 június óta több rendezvényt, egyebek között sporteseményeket, adománygyűjtést, kirándulást és karácsonyi ajándékosztást szervezett Floridában beteg gyerekek megsegítésére.