Emma
-2 °C
6 °C

Az MSZP szólt, Orbán javította a hibáját

2014.08.07. 12:28

Bizottsági meghallgatás nélkül, így törvénytelenül nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök júliusban Szabó Hedviget a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatok főigazgatójává. A kinevezés így törvényellenes volt, amire az MSZP hívta fel a figyelmet. Gyorsan megtartották a bizottsági meghallgatást, majd némi belügyi magyarázkodás után Orbán Viktor visszavonta a szabálytalan kinevezést, és újra (immár szabályosan) kinevezte Szabót főigazgatónak.

Orbán eredetileg július 16-i hatállyal nevezte ki Szabó Hedviget egy miniszterelnöki határozatban, a döntés meg is jelent a Magyar Közlönyben (pdf, 11471. oldal). Csakhogy a kinevezés egyik előfeltétele (a bizottsági meghallgatás) ekkor még nem történt meg. A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény szerint a parlament nemzetbiztonsági bizottságának a kinevezés előtt meg kell hallgatnia és véleményeznie kell a főigazgató-jelölteket. Mivel a meghallgatás nem történt meg, a miniszterelnök a kinevezésről való döntés során nem is vehette figyelembe a bizottság véleményét.

Trócsányi: Nem a közlöny hibázott

Ketten is magyarázkodtak a baki miatt:

  • Tasnádi László rendészeti államtitkár azt mondta, hogy adminisztratív hiba lehetett, hogy a kinevezés megjelent a Magyar Közlönyben. Azt az egykori kommunista ügynököket irányító III/II-es tiszt is elismerte az MTI szerint, hogy július 16-án a meghallgatás hiánya miatt lehetetlen lett volna, hogy kinevezzék Szabót. Azt, hogy ki és miért jelentette meg a kinevezést a Magyar Közlönyben, Tasnádi nem tudta megmondani. A rezsiharcos Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke azt ígérte, hogy ha más nem, akkor ő kezdeményezni fog egy vizsgálatot a történtek kiderítése érdekében.
  • Trócsányi László igazságügyi miniszter egy MSZP-s képviselő kérdésére (pdf) azt válaszolta (pdf), hogy nem a Magyar Közlöny hibázott, mert a kinevezésről szóló határozatot „az arra jogosult személy aláírásával ellátta, és a Magyar Közlöny szerkesztősége számára kihirdetésre vagy közzétételre megküldte". Annak ellenére, hogy Demeter Márta rákérdezett a hiba okára is, a miniszter erre nem válaszolt.

A miniszter válaszából úgy tűnik, hogy Orbán (vagy egy közeli munkatársa) hibázott. Trócsányi azt mondta, hogy a Magyar Közlöny úgy járt el, ahogy mindig is szokott, mert egy szabályszerűen aláírt határozatot tettek közzé.

Szabó Hedviget július 21-én, rendkívüli ülésen hallgatta meg a bizottság, az ülésen csak a négy kormánypárti tag jelent meg, az MSZP tiltakozott az utólagos meghallgatás ellen, ezért nem vettek részt az ülésen.

Végül a miniszterelnök visszavonta a korábban hibásan kiadott határozatát, és egyúttal augusztus 1-jei hatállyal nevezte ki Szabót (pdf, 11871. oldal).

A baki azt is eredményezte, hogy július 16. és július 31. között nem volt szabályosan kinevezett főigazgatója a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnak. Az előző főigazgató, Boda József kinevezése ugyanis július 15-én megszűnt.

A közlönyben való kihirdetésről szóló vizsgálattal kapcsolatban megkerestük Németh Szilárdot is, arra voltunk kíváncsiak, hogy kezdeményezte-e a hiba kiderítését célzó vizsgálatot. Megkerestük a Miniszterelnökséget is, hogy igaz-e, hogy ők hibáztak a kinevezéssel kapcsolatban. Amint megérkeznek a válaszok, frissítjük a cikket.

UPDATE: Havasi Bertalan válaszolt, de nem a kérdésünkre. Erre voltunk kíváncsiak:

  • Indult vizsgálat a Miniszterelnökségen annak kiderítésére, hogy hogyan születhetett meg a hibás kinevezés?
  • Ha indult ilyen vizsgálat, milyen megállapítások születtek a vizsgálat során?
  • Ha folyamatban van a vizsgálat, milyen határidővel kell lezárulnia?

A Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár így válaszolt:

A jogi helyzet tiszta, rendeződött.

Az illetékes kormányzati szervek minden szükséges intézkedést és állásfoglalást megtettek.

A kérdéseket újra elküldtük Havasi Bertalannak.