Szobrot kap Ratkó Anna unokaöccse

2014.08.07. 13:51
Ratkó József
Ratkó József

„Ha szidnák, bárki ellenére / Foggal, körömmel védeném én. / Ne firtasd, egyszerű a titka / - megsúgom, de köztünk maradjon - : / hat elemit járt összevissza / nagynéném, a miniszterasszony.”

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke avatja fel szombaton Nagykállón Ratkó József költő szobrát. A fenti pár sor egy részlet abból a gúnyos versből, amit Ratkó a miniszter asszony nagynénjéről írt. Ratkó Anna – az úgynevezett Ratkó-gyerekek névadója – a Rákosi-korszakban lett szövőnőből népjóléti, majd egészségügyi miniszter.

A háború után a népességszám növelése miatt abortusztilalmat és gyermektelenségi adót vezettek be. Emiatt a természetes szaporodás üteme nőtt. Az intézkedéseket csak az 56-os forradalom után vonták vissza. A Ratkó-gyerekek és Ratkó-unokák (ők a hetvenes évek közepén születtek) jórészt máig a munkaerőpiacon vannak, nekik köszönhető, hogy valamelyest elodázható még Magyarország rossz demográfiai helyzetének kezelése.

Ratkó Anna amúgy nem járt elöl jó példával, egy gyermeke született csupán, őt is inkább a nagyszülők nevelték. A miniszterségről Sztálin halála után mondott le egészségügyi okokra hivatkozva.

Az 1936-ban született Ratkó József József Attila-díjas, posztumusz Magyar Örökség díjas. Hat verses kötete és egy drámája jelent meg. 1989-ben halt meg.

Ratkó Annáról írt versét itt olvashatják>>>