Máris csúszás van a tankönyvekkel

2014.08.07. 17:21

„Teljesen nyilvánvalóan nem képesek megbirkózni a feladattal, előre lehetett volna tudni azonnal, hogy ekkora feladatot képtelenek ellátni. A Kello ezzel nem tud mit kezdeni, szerintem azt sem tudták, hogy mit vállalnak” – mondta egy igazgató az Indexnek tavaly október végén, akinek az iskolájába az érettségizők magyar tankönyvei két hónap elteltével sem érkeztek meg.

Naponta hívogatnak a szülők, hogy fizettek, de 2-3-4-5 könyv még mindig hiányzik

– panaszolta akkor az Indexnek egy elkeseredett tankönyvfelelős. A tavalyi tankönyvkáoszért egyértelműen a tankönyvpiac központosítását tették felelőssé a sajtóban főleg csak név nélkül nyilatkozni merő tanárok, iskolavezetők. 

Elkészült a szégyenfal

Nem tudni, hogy a Könytárellátó Nonprofit Kft. (Kello) és a minisztérium tart-e attól, hogy idén is hasonló fiaskóba futhatnak bele, mindenesetre csütörtökön

Elérhető a késedelmesen teljesítő tankönyvkiadók listája

címmel közleményt adtak ki, mely szerint „A Könytárellátó Nonprofit Kft. (Kello) saját honlapján elérhetővé tette azoknak a kiadóknak a névsorát, amelyek a határidőig, vagyis július 31-éig nem teljes körűen szállították be a Kello régiós raktáraiba a megrendelt példányszámokat.″ A köznevelési államtitkárság arra is emlékeztet:

A tavalyi tankönyvellátás problémáit is a késedelmesen teljesítő kiadók okozták.

Most viszont a Kello felkészült az esetleges késedelmekre, így a később szállított tankönyveket külön szervezésben juttatja el az iskolákba (erre tavaly is kísérletet tettek, itt írtunk arról, hogy mekkora sikerrel).

Czunyiné: ráér a fizetés

A Kello listája szerint három kiadó van, amely július 31-ig nem teljesítette a beszállítási kötelezettségét:

  • Magyarországi Evangélikus Egyház Luther Kiadója
  • Grimm Kiadó
  • Hit Gyülekezete

A listán ráadásul további 30 olyan kiadó neve szerepel, akik csak részben teljesítették a beszállítást.

Tiltakozik a kiadó

Az Ecclesia határidőre beszállította a KELLO által kért könyvmennyiséget, azóta a KELLO-tól nem kaptunk semmiféle hiánypótlásra való felkérést, jelzést, hogy valamit nem kaptak volna meg, nem érkezett volna meg. Ezért igaztalan és szövetkezetünket rossz hírbe hozó a felsorolásukban szerepeltetni bennünket.

 – írta cikkünk megjelenése után Füzes Ádám, az Ecclesia Szövetkezet elnöke.

A fizetésre kitérve Czunyiné Bertalan Judit közoktatásért felelős államtitkár azt mondta: az a szülő, aki időben ezt nem tudja megtenni, az később pótolhatja. Az államtitkár szerint a tankönyvek ára „jelentősen csökkent”, átlagosan 11 ezer forintba kerül egy tankönyvcsomag a családoknak.

Végül pedig egy fontos idézet

Az államtitkár szerdán Miskolcon azt mondta: minden tankönyv időben, tanévkezdésre eljut valamennyi iskolába. 

Arany László Tamás, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette: mostantól naponta háromszáz iskolába juttatják el a tankönyveket.