A Teleki téri őrjöngő drogos a nyolcadik volt aznap

2014.08.09. 09:33

A Péterfy Sándor utcai kórház toxikológiai osztályára naponta átlag tizenöt olyan embert visznek be, aki dizájnerdrogtól lett rosszul, mondta a Borsnak Elek István, a toxikológiai osztály vezetője. A főorvost annak a férfinak az esete kapcsán kérdezték, aki csütörtökön meztelenül őrjöngött a Teleki téren, és később bevallotta, hogy háromféle drogot fogyasztott, az egyik közülük a "zene" nevű dizájnerdrog volt.

Elek István azt mondta: a Teleki téren tomboló fiatalember a nyolcadik volt aznap, aki drog miatt került be hozzájuk. A főorvos szerint ma kilencven százalékban a dizájnerdrogok fedik le a piacot, és olyan áru is van, amely ötszáz forintért beszerezhető, így már hajléktalanok is tudnak venni. Elek szerint a "zene" és az "évi" nevű új dizájnerdrogokat akár „vetkőzőnek” is lehetne nevezni; nagyon súlyos hallucinációkat okoznak, van, aki azt érzi, hogy bogarak mászkálnak rajta vagy parázs égeti a testét, ezért tépi le a ruháját.

Ezek a dizájnerdrogok tönkreteszik a szervezet hőszabályozását, akár 40 fokos lázat okozhatnak, a keringési problémák miatt életveszélyes állapot is kialakulhat a használónál.

Szombaton a Délmagyar arról írt, hogy a szegedi Regionális Kábítószer-vizsgáló Laboratóriumban idén már 445 lefoglalt kábítószergyanús anyagnak kellett megállapítani az összetételét. Ebbe a laborba pályázati pénzből nemrég olyan, nagyjából 60 millió forintért árult gépek kerültek, amelyek  nagy bizonyossággal felismernek kábítószergyanús anyagokat, gyorsabban és könnyebben megy velük a beazonosítás, hetekről akár fél órára rövidülhet az idő.

A laborban dolgozók maguk is tudnak olyan dizájnerdrogokat készíteni, amelyek még nincsenek a piacon, de nagy valószínűséggel megjelenhetnek. A Délmagyarnak Varga Tibor  igazságügyi vegyész szakértő azt mondta: azért jó ezeket helyben elkészíteni, és ezzel megelőzni a kábítószer-készítőket, mert az ő méréseiket még a drog megjelenése előtt be tudják táplálni a gépekbe, és a drog a valós megjelenése után már nem lesz ismeretlen az új molekulaszerkezet.