Életveszélyes a balatonaligai Kádár villa

2014.08.09. 16:19

A Feol.hu stábja az elhagyatott Kádár villában járt Balatonaligán, és alaposan körbenézett. A villát csak saját felelősségre kereshették fel, mert életveszélyes.

Az egykori zárt terület, az állampárt üdülője Balatonaligán található. Az 50 hektáros területet még Rákosi szerezte meg, de utódjának, Kádár Jánosnak is kedvelt helye volt a több tíz méter magas, függőleges löszfal védelmében meghúzódó, két kilométeres partszakasszal rendelkező terület.

Régen kutyás, fegyveres őrök felügyelték a pártüdülőt, kerítés osztotta ketté belül is. A Balatonvilágos felé eső részen üdültek a „mezei” párttagok, az Akarattya felöli részén pedig a „főelvtársak”. Itt található az a manapság Castro villának nevezett, földszintes, szocreál épület is, ahol a baráti országok vezetőit, a külföldi pártvezéreket vendégül látták - írja a riport.

A Kádár János által használt villa későbbi építésű, lapos tetejű, kocka alakú épület. Alapterülete alig nyolcvan négyzetméter. A római négyes számot viselő épület üvegfalú homlokzatával a Balaton felé néz.

Penészes dohányzóasztal, ülőgarnitúra, a hetvenes évek stílusát idéző, nagy, kerek fogantyúkkal ellátott szekrénysor alkotja a nappali berendezését. A kis szobában felnyitott heverők, a falnál polc, amiben -– az elektromos vezetékről meg a dugóról következtetve -– belülről megvilágított bárszekrény is volt. A villában található összes luxus kimerül az álmennyezet fölé rejtett szellőztetőberendezésben. A korabeli „légkondit” Kádár feleségének kedvéért szerelték föl, mert nem nagyon bírta az itteni klímát, a páradús levegőt, ami megreked a magas part alatt.