Falus: Csak akkor indulok, ha mindhárom párt támogat

2014.08.12. 15:40 Módosítva: 2014.08.12. 16:35

„Továbbra is csak úgy vállalom a megmérettetést, ha mindhárom párt közösen jelöl, együtt támogat engem” 

– nyilatkozta Falus Ferenc a 168 Órának. Az Együtt-PM hivatalos főpolgármester-jelöltje, aki a fővárosi megállapodás értelmében tegnapig az MSZP és a DK támogatását is élvezte, ezzel arra reagált, hogy az Együtt-PM mai közleménye szerint a párt külön indul, miután a fővárosi MSZP a tegnapi határidőig nem írta alá a hárompárti megállapodást.

Falus kijelentése azért is különös, mert eddig sem volt szó róla, hogy közös jelölt lenne: a neve mellett csak az őt jelölő Együtt-PM logója lesz feltüntetve, a két másik baloldali párt azt vállalta, hogy nem indít ellenjelöltet, és az ő támogatására buzdítja a választókat. Ez a tavasszal módosított választási törvény miatt van így, ami kényszerhelyzetbe hozta az ellenzéki pártokat.

Falus tehát vagy pontatlanul fogalmazott, vagy nem érti az őt támogató pártok megállapodásának lényegét. De az is lehet, hogy arra utalt: ha a három párt csak kerületi szinten képes a választási együttműködésre, akkor értelmetlen róla mint az ellenzék főpolgármester-jelöltjéről beszélni, és nem akarja, hogy bábként rángassák.

Az Együtt-PM továbbra is támogatja Falust, akárcsak a DK. Utóbbit Molnár Csaba megerősítette az Indexnek. Az MSZP álláspontja egyelőre nem ismert.

A volt tisztifőorvos Falus ma korábban azzal keltett általános megrökönyödést, hogy két hónappal az önkormányzati választás előtt a 168 Órának adott interjújában bejelentette: nincsenek politikai ambíciói. S zerinte ugyanis szakmai és nem politikai ügyekről van szó egy város vezetésénél, ő ehhez ért, és nem a kamarillapolitikához.