Elégedettek a londoni magyarok és nem akarnak hazajönni

2014.08.13. 13:51

Elégedett 30-as magyarok élnek Londonban, háromnegyedük öt éven belül biztosan nem költözik haza. A legtöbben az anyagi helyzetük javítása érdekében mentek ki, de a negyedik leggyakoribb válasz a rossz itthoni politikai helyzet volt.

Az angliai kutatást az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete végezte az interneten, írja a VS.hu. 5200-an töltötték ki április-májusban a 23 kérdésből álló online kérdőívet, ami így nem reprezentatív.

A kiköltözők átlagéletkora 33 év, körülbelül ugyanannyi köztük a nő, mint a férfi. Háromnegyedük dolgozni ment ki, felüknek konkrét munkaajánlata is volt. A kiköltözők 70 százaléka itthoni munkáját adta fel, 16 százalékuk volt diák. „Az adatok feldolgozása még tart, de az előzetes alapján vegyes a kép, nincs szó arról, hogy mindenki feketemosogató lenne Londonban, sokan magasabb státuszú munkahelyet kaptak, mint Magyarországon„ – írja a VS.hu.

A válaszadók 38 százaléka egyáltalán nem tervezi a hazaköltözést, további 35 százalék pedig a következő öt évben biztosan nem költözik haza. Összesen tehát a kiköltözöttek 73 százaléka biztos benne, hogy öt éven belül nem költözik haza. 

A 2008-as gazdasági válság lendítette fel a kiköltözést, a legtöbben pedig 2012-ben hagyták itt az országot. Ami még ijesztőbb, hogy a kiköltözők több mint felének egyetemi végzettsége, vagy posztgraduális képesítése van.

A kutatás a Menjek/Maradjak londoni részéhez készült.