Nincs a helyén az MSZP elnöke

2014.08.13. 11:39

A Magyar Nemzet Tóbiás nyaral címmel megírta, hogy az MSZP elnöke „miközben az MSZP-t majd szétvetik a belső ellentétek, a (...) nyaral".

A nyaralás valóban abban a szerencsétlen helyzetben találta az új pártelnököt, hogy a múlt héten összehozott MSZP-Együtt-Demokratikus Koalíció- összefogás már gyakorlatilag megsemmisült.  

Az Együtt–PM az októberi választásokon külön indul. Ez a minden hírfórumon elhangzó állítás bízvást tartható a politikai nyelv 2014-es stilisztikai csúcsteljesítményének. Mintha egy emberpár bejelentené rokonaiknak, barátaiknak: jövő héten lesz a válóperes lakodalmunk.

És még mindig csak az elején tartunk a Magyar Nemzet cikkének, amely így folytatódik:  „József Attila még leírhatta az Altatóban a székre fektetett kabátról: „máma már nem hasad tovább”. Az eredetileg hárompártira tervezett baloldali szövetség ezt már nem biztos, hogy elmondhatja magáról."

A Nemzet szerint az MSZP van a legnagyobb bajban. „Ehhez képest új elnökük, Tóbiás József nyaral. Miért is ne tenné: szép idő van, lehet fürdeni, napozni, jó koktélokat inni." A cikkben előkerül még egy Mao Ce-tung idézet is, Medgyessy Péter elhíresült 2002-es és a kuba nyaralása.

Keddi cikkünkben amúgy már kitértünk Tóbiás szerepére, akkor elemzőink azt írták: Több szocialista politikus az országos MSZP-vezetés háttérbe húzódását tudatos döntésként magyarázta. Így ugyanis a súlyos pozíciófeladásokkal, illetve a várható rossz őszi szerepléssel járó felelősség nem az ő vállukat nyomja.