Jogtalan volt kidobni a Citadella bérlőit

2014.08.14. 09:51

Törvényellenes volt a Citadella bérlőinek májusi, erőszakos kilakoltatása, idézi a Fővárosi Bíróság ítéletét a Népszabadság.

Tavaly októberben mondta ki egy közigazgatási eljárási határozat , hogy a gellért-hegyi Citadella eddigi használata, hasznosítása nem felel meg a világörökségi törvényben foglalt követelményeknek. Ezért a Citadellát használó társaságok és cégek kötelesek az általuk birtokolt területeket 30 napon belül a MNV Zrt. mint az állam tulajdonosi jogait gyakorló szerv birtokába adni.

Jött a kommandó

Újbuda polgármestere tavaly novemberben jelentette be, hogy az önkormányzat birtokba vette a Citadellát. Majd tavaly december végén döntött úgy a kerület, hogy visszaadja a Citadella vagyonkezelői jogát az MNV-nek. Idén májusban pedig több tucat rohamrendőr zárta le mindenki elől a Citedellát, hogy az ott dolgozó négy céget és egy magánvállalkozót kidobják.

Ők ugyanis április 30-ig kötöttek egy új szerződést az új vagyonkezelővel, de nem vették át azt a levelet, ami szerint ezután le kell lépniük. Ezen dühödt fel annyira az MNV, hogy rohamrendőröket küldetett rájuk.

Sok pénzen megy a vita

A bérlők viszont arról szerettek volna még hallani, hogy ki fizeti ki nekik azt, annak mintegy 170 millió forintnyi értékben beépített különböző vagyontárgyaknak az értékét, amiket nem lehet kiemelni a helyszínről. Állításuk szerint ők abban állapodtak meg a XI. kerülettel, hogy ezt vagy az önkormányzat vagy az MNV kifizeti nekik. Az MNV erről viszont hallani sem akar. A bérlők szerint ezután szinte magától értetődő volt a látványos rendőri erődemonstrációval egybekötött kipaterolás.

A Tilos Rádió ott lévő adótornyai kapcsán korábban megkérdeztük az egyik érintett céggel kapcsolatban az MNV-t. Ők azt válaszolták, hogy a cég soha sem volt az ingatlan jogszerű használója, körülbelül 10 éve egy hamisított tartalmú bérleti szerződés alapján, rosszhiszemű, jogcím nélkül használta a Citadella ingatlant és tovább is hasznosította.