Lázár összehívja a Zsidó Közösségi Kerekasztalt

2014.08.14. 15:24

A Zsidó Közösségi Kerekasztal összehívását kezdeményezi Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter szeptemberre. Ehhez levélben kérte Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) elnökének együttműködését, írja az MTI.

A miniszter levelében megerősítette, hogy a kormány stratégiai jelentőségűnek tartja a magyarországi zsidó közösségekkel való együttműködést, ugyanakkor ezt az elmúlt időszakban számos kérdés megnehezítette. Úgy vélte, több esetben maguk a zsidóközösségek kérdőjelezték meg a nevükben véleményt formálók képviseleti jogosultságát.

Lázár János levelében kifejtette, hogy áttekintve és lezárva a mögöttünk hagyott időszakot, fontos, hogy a kormány és a zsidó közösségek közösen határozzák meg a következő időszak főbb prioritásait annak érdekében, hogy a közösen megvalósított és tervezett programokat minden érintett magáénak érezhesse.

Mint ismert, az elmúlt időszakban több ügy miatt is feszültté vált a viszony a kormányzat és a Maszihisz között, ilyen volt többek között a német megszállási emlékmű és a Sorsok Háza ügye.